Guardiola tab...

Guardiola tabik Cruyff

LONDON, 7 Okt – Pengurus Manchester City Pep Guardiola memberi tabik kepada legenda Barcelona dan Belanda Johan Cruyff sebagai inspirasi di sebalik kejayaan luar biasa beliau.

Guardiola telah menubuhkan dirinya sebagai seorang pengurus terbaik dalam generasinya selepas memenangi pelbagai trofi bersama Barca dan Bayern.

Lelaki berusia 45 tahun itu bermain di bawah Cruyff apabila pemain Belanda dalam proses untuk menjadi seorang daripada jurulatih paling ikonik di Barcelona dan Guardiola percaya pengalamannya dari tempoh itu menjadi asas kepada pencapaiannya yang mengagumkan.

Cruyff meninggal dunia akibat kanser paru-paru Mac lalu tetapi legasi beliau terus hidup di dalam Guardiola yang berjaya menyelami prinsipnya dalam mempertahankan pasukan sendiri.

Guardiola memenangi Piala Eropah sebagai pemain semasa era kegemilangan Cruyff termasuk empat gelaran liga berturut-turut untuk ‘pasukan impian’. Cruyff juga sudah tentu penyerang berbakat untuk Barcelona, ​​Ajax dan Belanda.

Walaupun Guardiola midfield yang berjaya, dia tidak pernah mencecah ketinggian Cruyff. Beliau bagaimanapun mengatasi Cruyff sebagai pengurus selepas memenangi Liga Juara-Juara dua kali sebagai pengurus Barcelona.

Pemain Sepanyol itu juga memenangi tiga mahkota La Liga bersama Barca, kemudian menambah tiga kejuaraan liga Jerman di Bayern Munich sebelum menyertai City awal tahun ini.

Guardiola berkata, beliau mengagumi cara Cruyff boleh berhubung dengan pemain dan menjadikan mereka komited kepada perjuangan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA