Guardiola tam...

Guardiola tambahan hebat EPL – Gerrard

SYDNEY, 6 Jan (AFP) – Bekas kapten Liverpool, Steven Gerrard hari ini berkata Pep Guardiola yang “berkelas dunia” adalah tambahan hebat kepada Liga Perdana selepas bos Bayern Munich berkata dia mahu melatih di England.

Guardiola, yang akan berusia 45 tahun bulan ini, semalam berkata bahawa alasan dia meninggalkan pasukan gergasi Jerman pada akhir musim adalah kerana dia mahu melatih di England.

“Pep Guardiola adalah pengurus kelas dunia,” Gerrard memberitahu wartawan di Sydney menjelang perlawanan Legenda Liverpool esok. “Ia seperti dia akan datang ke Liga Perdana, yang menarik bagi kami.”

Gerrard, jelas salah seorang peminat bekas bos Barcelona itu, yang pada masa ini membaca “Pep Confidential”, sebuah buku mengenai musim pertama Guardiola di Bayern.

Pemain midfield LA Galaxy berusia 35 tahun itu memiliki cita-cita sendiri dalam pengurusan dan sedang bertugas bagi kelayakan jurulatih sebelum persaraannya tahun ini.

Kedatangan Guardiola ke persada EPL pasti akan menceriakan dunia bola sepak Inggeris. – Reuters
Kedatangan Guardiola ke persada EPL pasti akan menceriakan dunia bola sepak Inggeris. – Reuters

Dia berkata dia telah mengadakan “perbincangan positif” bersama bos Liverpool, Jurgen Klopp dan berazam untuk terus terlibat dengan kelab bandar kediamannya itu dalam sebarang kapasiti.

Gerrard meninggalkan pasukan Liga Perdana Inggeris itu bagi menyertai Los Angeles Galaxy pada tahun lepas, dan melatih Merseyside ketika musim penamat MLS.

“Saya diberitahu, saya dialu-alukan kembali di kelab itu yang amat menarik bagi saya kerana saya sudah berada di Liverpool sejak usia lapan tahun. Saya suka kelab ini,” katanya.

“Saya pasti mempunyai perbincangan positif bersama Klopp dan dia menjadikan saya dialu-alukan apabila berlatih bersama pasukan.”

Tetapi Gerrard menambah dia tidak sedar dengan cabaran perubahan daripada beraksi kepada kejurulatihan.

ARTIKEL YANG SAMA