Guilherme cip...

Guilherme cipta sejarah wakili Russia

MOSCOW, 27 Mac (Reuters) – Penjaga gol kelahiran Brazil, Guilherme mencipta sejarah apabila masuk sebagai pemain gantian ketika Russia mencatat kemenangan 3-0 ke atas Lithuania, awal pagi tadi.

Penjaga gol Lokomotiv Moscow itu muncul pemain pertama luar dari Russia mewakili negara Soviet Union itu apabila masuk menggantikan Stanislav Kritsyuk.

Guilherme, 30, yang menerima pasport Russia awal tahun lalu, tidak perlu bekerja keras tatkala pasukan yang mara ke Euro 2016 itu tidak berdepan masalah meraih kemenangan selesa.

Fedor Smolov membuka jaringan lima minit sebelum berakhir babak pertama manakala Alexandre Golovin dan Denis Glushakov turut menemui sasaran selepas bersambung babak kedua untuk skuad bimbingan Leonid Slutskiy itu.

Jorge Rojas (kiri) ketika bersaing dengan Guilherme dalam perlawanan Corinthians menentang Cerro Porteno di Stadium Corinthians, Brazil.
Jorge Rojas (kiri) ketika bersaing dengan Guilherme dalam perlawanan Corinthians menentang Cerro Porteno di Stadium Corinthians, Brazil.

Juralatih Slutskiy dinamakan sebagai sebahagian besar yang berpengalaman, sementara Sergei Ignashevich dan Igor Smolnikov mungkin hanya memulakan permainan pertama mereka di Euro 2016 menentang England di Marseille pada 11 Jun. Smolov telah diberi peluang untuk membuat tuntutan beliau untuk tempat di pusingan akhir di Perancis, sementara itu, Krasnodar bermain cemerlang dengan aksi dalam tempoh 45 minit.

Dia memecah kebuntuan pada minit ke-40 dengan penamat kaki kiri yang sangat baik ke atas penjaga Vytautas Cerniauskas. Ia adalah gol kelima Smolov pada penampilan antarabangsanya ke-11.