Guillermo ‘di...

Guillermo ‘dibuang’ Mourinho

MANCHESTER, 24 Julai – Pengurus Manchester United, Jose Mourinho semalam menghantar keluar pemain pertahanan Guillermo Varela secara pinjaman semusim ke Eintracht Frankfurt dalam Bundesliga.

Guillermo muncul mangsa ‘buangan’ pertama Jose Mourinho apabila dilepaskan dari Old Trafford untuk berhijrah ke Eintracht Frankfurt selama semusim.

Varela, 23, membuat penampilan pertamanya di United pada Disember 2015, dengan sempat membuat 10 penampilan secara keseluruhan di bawah kendalian Louis van Gaal musim lalu.

Walaupun dibawa turun sebagai pemain gantian ketika menentang Wigan minggu lalu, namun pemain antarabangsa Uruguay itu tidak berada dalam perancangan Mourinho apabila tidak dibawa ke Jelajah China.

United mengesahkan perpindahan itu menerusi laman web kelab itu semalam.

Guillermo muncul mangsa ‘buangan’ pertama Jose Mourinho apabila dilepaskan dari Old Trafford untuk berhijrah ke Eintracht Frankfurt selama semusim. - AFP
Guillermo muncul mangsa ‘buangan’ pertama Jose Mourinho apabila dilepaskan dari Old Trafford untuk berhijrah ke Eintracht Frankfurt selama semusim. – AFP

Dia datang sebagai pemain gantian dalam perlawanan pertama Mourinho yang bertanggungjawab bagi United – satu perlawanan persahabatan 2-0 di Wigan hujung minggu lalu.

“Manchester United dan Eintracht Frankfurt telah mencapai persetujuan untuk Guillermo Varela untuk menyertai kelab Bundesliga pada pinjaman semusim, yang berkuat kuasa sehingga 30 Jun 2017,” United berkata di laman web mereka.

United kini mempunyai Matteo Darmian dan Antonio Valencia sebagai pilihan di posisi pertahanan kanan.

Dengan pemain yang baharu ditandatangani dari Villarreal, Eric Bailly turut boleh diketengahkan di posisi terbabit di samping Phil Jones yang banyak digunakan ketika sesi latihan.

Ramai lagi pemain United dijangka akan meninggalkan kelab menjelang kempen 2016-17.

Tyler Blackett dan James Wilson turut ditinggalkan da ripada menyertai jelajah pra-musim ke China dan hanya membuat penampilan untuk pasukan simpanan yang menentang Altringham dalam persahabatan, Jumaat lalu.

Wilson yang mencetak dua gol ketika membuat penampilan pertama pada 2014, bergelut untuk membawa impak dan The Sun mendakwa Fulham berminat untuk meminjam penyerang berusia 20 tahun itu.

Sementara itu, Reading dikaitkan bersedia mendapatkan Blackett yang menghabiskan separuh pertama musim lalu di Celtic. – AFP