Gulf Air mend...

Gulf Air mendarat selamat di Manila selepas kegagalan enjin

MANILA, Filipina, 5 Ogos – Sebuah pesawat penerbangan Gulf Air membawa 219 penumpang menuju ke Bahrain mendarat dengan selamat di bandar Filipina awal hari ini selepas berpatah balik disebabkan enjin rosak akibat kepanasan, menurut para pegawai.

Api tercetus pada Airbus 330-200 semasa berada di hujung landasan kapal terbang ketika berlepas dan asap dapat dilihat dalam kabin selepas pesawat itu terbang, kata seorang pegawai pengurusan trafik lapangan terbang, Ma. Fe Malte.

Gulf Air dalam Twitter mengatakan pesawat itu ‘mengalami kegagalan enjin’ sejurus selepas berlepas dari Manila pada jam 1:05 petang. Katanya pesawat itu mendarat dengan selamat ‘dan semua penumpang turun dari pesawat itu’. Para jurutera sedang memeriksa pesawat udara berkenaan, tambahnya.

Pesawat 155 membawa 207 penumpang dan 12 anggota kru, dan tidak ada kecederaan dilaporkan, kata Malte.

Floramina Munzon, seorang penumpang yang duduk berhampiran sayap kiri, berkata dia terdengar sesuatu seperti letupan selepas pesawat itu mula berlepas.

Ketika kapal memiliki jet enjin kembar itu mendarat dengan selamat, pasukan penyelamat lapangan terbang dan jentera bomba berkejar ke pesawat berkenaan. Ia mengosongkan minyak sebelum mendarat, namun tiada kebakaran dan tidak memerlukan pemadam kebakaran, kata Malte. Katanya lagi enjin kiri rosak akibat terlalu panas.

Pesawat itu membatalkan penerbangan dan menempah penginapan bagi para penumpang yang terjejas, lapor pejabat media lapangan terbang.

Gulf Air merupakan syarikat penerbangan kerajaan Bahrain. Pada Mei, sebuah penerbangan pada laluan sama telah diubah ke Mumbai selepas berdepan pergolakan udara yang mencederakan beberapa orang di dalamnya. – AFP