Guna aplikasi...

Guna aplikasi jejak jemaah sesat

GEORGE TOWN, 6 April – Malaysia sedang mempertimbangkan menggunakan aplikasi Sistem Penjejak Lokasi Jemaah Tersesat SMS/GPS di Tanah Suci.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata aplikasi yang berasaskan sistem pengoperasian Android itu dibangunkan sekumpulan penyelidik menerusi geran Kluster Penyelidikan Haji bernilai RM9 juta.

Aplikasi itu tidak sahaja memudahkan petugas Tabung Haji (TH) mengesan jemaah yang sesat setiap tahun, malah mampu mengintegrasikan maklumat semasa serta menyediakan maklumat persekitaran kepada jemaah, kata beliau.

“Saya sudah tengok aplikasi itu, ia hanya memerlukan tablet dan telefon pintar serta menggunakan teknologi SMS (khidmat pesanan ringkas) dan GPS (sistem penentu kedudukan global).

Asyraf Wajdi bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Haji Serantau 2016 di sini hari ini.

Persidangan dua hari itu bermula hari ini diikuti lebih 100 peserta dari beberapa negara antaranya Arab Saudi, Indonesia, Brunei, Thailand, Singapura dan Kemboja.

Datuk Dr Asyraf mendengar penerangan mengenai aplikasi mudah alih Haji dan Umrah yang disam-paikan Prof Madya Muhammad Rafie (kanan) selepas perasmian Persidangan Serantau Haji (RCHAJJ) 2016. - Bernama
Datuk Dr Asyraf mendengar penerangan mengenai aplikasi mudah alih Haji dan Umrah yang disam-paikan Prof Madya Muhammad Rafie (kanan) selepas perasmian Persidangan Serantau Haji (RCHAJJ) 2016. – Bernama

Asyraf Wajdi berkata pada masa ini, usaha mengesan jemaah yang dilaporkan hilang dilakukan secara manual iaitu menempatkan petugas di check point untuk kenal pasti bila ada jemaah yang tersesat.

Projek Kluster Penyelidikan Haji itu melibatkan Universiti Sains Malaysia, Universiti Malaysia Kelantan, Universiti Sultan Zainal Abidin, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Utara Malaysia, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Asyraf Wajdi berkata menerusi geran itu, kumpulan penyelidik berkenaan turut membangunkan beberapa aplikasi lain antaranya Aplikasi Mudah Alih Panduan Umrah atau M-Umrah, Jelajah Maya Madinah, Penjejak Lokasi Mekah dan Sistem Penjejak Lokasi Mekah GPS.

“Semua aplikasi itu dibangunkan dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris secara percuma serta versi pro yang berbayar termasuk dalam bahasa Indonesia,” katanya.

Sementara itu Ketua Penyelidik yang juga pensyarah Pusat Pengajian Sains Komputer USM, Prof Madya Muhammad Rafie Mohd Arshad berkata Sistem Penjejak Lokasi Jemaah Tersesat SMS/GPS mula dibangunkan pada tahun 2012 dan pihaknya telah membuat beberapa ujian termasuk menggunakan aplikasi itu di Mekah.

“Sistem itu juga boleh diguna untuk memantau perjalanan bas ke sesuatu lokasi dan kedudukan bas yang dalam perjalanan dapat disemak statusnya untuk menentukan kemungkinan berlaku kerosakan kenderaan atau sebagainya,” katanya. – Bernama