Gunners sudah...

Gunners sudah cukup sedia

PARIS, 13 Sept – Arsene Wenger bersedia bagi Arsenal untuk mempamerkan permainan konsisten dalam Liga Juara-juara, bermula dengan keputusan positif apabila mereka memulakan kempen mereka di Paris Saint-Germain awal pagi esok.

Setahun lalu Gunners tewas dalam dua perlawanan pembukaan kumpulan sebelum mara ke 16 kelompok terakhir di belakang Bayern Munich, yang tewas pada peringkat itu buat tahun keenam berturut-turut. Kunci kepada peringkat itu adalah memenangi Kumpulan A untuk memberikan laluan bagi undian mudah dalam pusingan kalah mati yang pertama, dan mendapatkan mata dari juara Perancis itu di Parc des Princes adalah penting.

“Tahun lepas kami memiliki permulaan yang hambar kerana kami tewas dalam perlawanan kami di Dinamo Zagreb dan selepas itu kami memiliki kesukaran di tempat sendiri menentang Olympiakos dan Bayern adalah sedikit konsisten,” kata Wenger pada sidang akhbar semalam.

“Apa yang perlu dilakukan adalah untuk memenangi kumpulan untuk menghasilkan keputusan yang bagus di sini esok.”

Kali terakhir Arsenal memenangi kumpulan Liga Juara-juara adalah pada 2011/2012, apabila menamatkan di depan pasukan dari Perancis yang lain, Marseille.

Dengan Basel dan Ludogorets Razgrad melengkapkan barisan Kumpulan A, pasukan Gunners dan juara Perancis dijangka akan berjuang bagi merebut tempat pertama.

Sementara itu, pasukan kendalian Wenger yang mencatatkan kemenangan berturut-turut dalam Liga Perdana menentang Watford dan Southampton, PSG pula berada dalam rentak hambar di bawah kendalian jurulatih baru, Unai Emery.

Mereka menyusul kekalahan 3-1 di Monaco sebelum rehat antarabangsa dengan seri 1-1 di laman sendiri menentang Saint-Etienne pada Jumaat lalu, tetapi Wenger masih lagi perlu berhati-hati dengan mereka.

“Mereka hampir sama dengan kami dengan beberapa pemain yang kembali sedikit lewat (dari percutian musim panas), jadi mereka menghadapi masalah seperti kami,” kata Wenger.

“Mereka berada di hotel yang sama seperti kami di Los Angeles apabila Thiago Silva mengalami kecederaan dan masih belum dapat beraksi, tetapi saya tidak terlalu bimbang kerana mereka berada di atas pasukan lain dalam liga mereka sejak beberapa tahun dan saya menjangka PSG yang berbeza dalam Liga Juara-juara.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA