Hakim Kanada ...

Hakim Kanada tolak permintaan injunksi terhadap Uber

TORONTO, 5 Julai (Reuters) – Mahkamah Ontario menolak permintaan bandar Toronto untuk satu injunksi bagi menghalang operasi Uber di bandar terbesar Kanada.

Hakim Sean Dunphy menolak permohonan tersebut dan berkata tiada bukti operasi syarikat tersebut sebagai pemegang saham teksi, menurut satu salinan memerintah yang disediakan oleh Uber.

“Kami senang dengan peraturan kini, yang mengesahkan perkongsian tunggangan adalah model bisnes baru, berbeza dengan khidmat teksi tradisional,” Ian Black, Pengarah Urusan Uber Kanada, berkata dalam satu keterangan.

“Harapan kami adalah keputusan ini membantu membuka jauh jalan untuk peraturan perkongsian tunggangan dan kami berharap untuk meneruskan kerja kami dengan datuk bandar Tory dan majlis bandar Toronto.

Persatuan iTaxi yang mewakili pemandu-pemandu teksi dalam laman twitternya menyatakan mereka amat kecewa dengan keputusan tersebut.

Gambar menunjukkan satu poster mengatakan “hentikan Uber” dalam usaha bantahan terhadapnya. - AFP
Gambar menunjukkan satu poster mengatakan “hentikan Uber” dalam usaha bantahan terhadapnya. – AFP

Pemandu-pemandu teksi memenuhi bilik mahkamah Toronto bulan lepas apabila kerajaan bandar menyatakan kesnya untuk perkhidmatan tunggangan bersama Uber akan dikawal selia seperti syarikat-syarikat teksi tradisional dengan mana ia bersaing.

Toronto telah memohon satu injunksi untuk menghentikan operasi Uber melainkan syarikat yang berpangkalan dari San Francisco itu dan semua pemandunya dilesenkan.

Uber berjuang untuk status sah seluruh dunia, satu bidang kuasa dalam satu masa, tatkala pihak berkuasa mempertimbangkan kesahihan aplikasi berasaskan telefonnya.