Hamilton engg...

Hamilton enggan menyerah kalah

SOCHI, Rusia, 1 Mei (AFP) – Lewis Hamilton yang berada dalam keadaan sugul semalam berikrar untuk ‘tidak menyerah kalah’ dalam mempertahankan gelaran dunianya selepas satu lagi kegagalan enjin yang memusnahkan harapannya dalam kelayakan bagi Grand Prix Rusia, semalam.

Juara dunia tiga kali itu tidak dapat menyertai dalam ujian Q3 sepuluh terbaik ketika rakan sepasukannya dari Mercedes, Nico Rosberg mencatatkan kedudukan teratas ke-24 sepanjang kerjayanya dengan masa catatan tujuh saat.

Dia juga mengalami kegagalan enjin di Grand Prix China, di mana dia bermula dari grid belakang dan terlibat dalam kemalangan pusingan pembukaan dalam tiga perlumbaan tahun ini.

Di Shanghai, dia pulih dari kedudukan terakhir untuk menamatkan tangga ketujuh.

Tetapi kali ini, dia berkata dia hanya mahu ‘untuk pulih dari mana pun saya bermula esok. Tidak ada yang dapat dilakukan.

Hamilton tidak menyerah kalah dalam mempertahankan gelaran dunianya selepas satu lagi kegagalan enjin yang memusnahkan harapannya dalam kelayakan bagi Grand Prix Rusia. – AFP
Hamilton tidak menyerah kalah dalam mempertahankan gelaran dunianya selepas satu lagi kegagalan enjin yang memusnahkan harapannya dalam kelayakan bagi Grand Prix Rusia. – AFP

“Tetapi, anda tahu, saya tidak pernah menyerah kalah.”

Kedudukan Hamilton semakin suram lewat semalam apabila dia diberikan teguran kerana membuat pintasan di selekoh ketika kelayakan.

Dia gagal untuk memandu di tonggak pusingan di Selekoh Kedua dan dilaporkan kepada pengawas.

Beberapa jam selepas sesi kelayakan berakhir, dia diberikan teguran, yang membawa puratanya musim ini kepada dua, kekurangan satu dari 10 tempat dalam penalti grid.

Rosberg, yang memburu gelaran pertama dunianya, mendapatkan kelebihan penuh masalah rakan sepasukannya, memenangi ketiga–tiga perlumbaan musim ini dengan jurang 36 mata pendahuluan di depan Hamilton dalam kejuaraan itu.

Semalam, Hamilton mengalami kegagalan unit tenaganya bagi kali kedua ketika Q2, selepas mengungguli masa dalam Q1.

Hasilnya dia layak di kedudukan ke-10, tetapi mungkin menghadapi kekecewaan seterusnya jika dia diberikan grid penalti bagi menukar enjin menjelang perlumbaan hari ini.

ARTIKEL YANG SAMA