Hamilton, Mer...

Hamilton, Mercedes tekad ulangi sejarah

SOCHI, Rusia, 8 Okt (Agensi) – Lewis Hamilton dan pasukan Mercedes berharap sejarah akan berulang lagi di Grand Prix Rusia pada Ahad ini dalam menyelamatkan gelaran dunia Formula Satu dan mengorak langkah besar bagi yang lain.

Hamilton memenangi perlumbaan di Olympic Park, Sochi untuk terus kekal bagi menghampiri gelaran pemanduan dan, dengan Nico Rosberg berada di tangga kedua, Mercedes memenangi gelaran pembinaan lebih awal.

Senario yang sama pada Ahad ini akan memberikan gelaran pembinaan Mercedes sekali lagi di tebing Laut Hitam dan Hamilton akan meningkatkan pendahuluannya yang pada masa ini mengutip 48 mata dengan berbaki empat perlumbaan.

“Persembahan ulangan di Sochi adalah menarik dan ini adalah sasaran — tetapi kami tidak berada di bawah ilusi yang datang dengan mudah. Tugasan belum lagi diselesaikan,” kata ketua sukan bermotor Mercedes, Toto Wolf.

Tetapi terdapat kebanggaan peribadi bagi Hamilton, yang memenangi litar sepanjang 5.848 kilometer yang akan meletakkan di depan idola zaman kanak-kanaknya, Ayrton Senna dengan kemenangan ke 42 – dan menyertai tempat ketiga sepanjang masa bersama-sama Sebastian Vettel dari Ferrari.

Lewis Hamilton dari pasukan Mercedes.
Lewis Hamilton dari pasukan Mercedes.

Vettel memenangi tiga minggu lalu di Singapura tetapi Mercedes kembali menguasai seminggu kemudian di Jepun menerusi Hamilton dan Rosberg.

“Kereta tersebut luar biasa untuk dipandu di Jepun, jadi kami berharap ia lebih kurang sama pada perlumbaan selebihnya – bermula di Sochi. Pada tahun lepas adalah pengalaman pertama yang saya miliki di Rusia dalam kerjaya perlumbaan saya dan kami mencatatkan perlumbaan yang menarik di sana,” kata Hamilton.

“Ia adalah menarik untuk memenangi perlumbaan pertama bagi Formula Satu di Rusia dan keadaan menarik bagi pasukan untuk memenangi gelaran di sana. Kami boleh menambah kepada memori yang indah itu sekali lagi hujung minggu ini — saya akan bekerja keras untuk memastikannya berlaku.”

Sochi dilihat sebagai peluang terakhir bagi Rosberg untuk menukar kedudukan perebutan gelaran dan dia enggan menyerah kalah.

“Saya tidak akan menghentikan perjuangan saya bagi kejuaraan itu…kami mempunyai lima perlumbaan untuk diteruskan dan walaupun jurang kejuaraan berbanding Lewis adalah besar, dalam minda saya ia belum berakhir,” katanya.

Wolff juga tidak percaya bahawa Rosberg menyerah kalah biarpun tersingkir dari kedudukan teratas di Jepun.

ARTIKEL YANG SAMA