Hamilton ‘per...

Hamilton ‘peringatan’ kehebatan Schumacher

BANDAR MEXICO, 1 Nov (Reuters) – Kejuaraan dunia Formula Satu ketiga Lewis Hamilton juga bertindak sebagai satu peringatan bagaimana hebatnya pencapaian Michael Schumacher, menurut bekas bos Ferrari, Jean Todt semalam.

Pemandu dari Jerman itu masih menerima rawatan intensif di rumahnya di Switzerland kerana kecederaan teruk di kepala yang dialaminya ketika kemalangan meluncur ski di Perancis pada Disember 2013.

“Ia adalah menarik minggu lepas selepas Lewis menjadi juara dunia untuk kali ketiga, yang melihat tokoh itu,” Todt memberitahu wartawan di Grand Prix Mexico, yang menyusul perlumbaan Amerika Syarikat di Austin di mana Hamilton memenangi gelaran.

“Dan saya berbangga dengan apa yang dilakukan Michael dan kadangkala anda mahu melupakan apa yang dilakukannya.

“Michael juga seorang rakan karib, keluarganya rapat dengan saya dan saya rapat dengan mereka. Saya melihat Michael dengan kerap dan Michael masih berjuang. Dan kita perlu mengekalkannya untuk berjuang, bersama keluarga.”

Perlumbaan hari ini adalah yang pertama Grand Prix Mexico pada 1992 — yang juga kali pertama Schumacher muncul di atas podium Formula Satu.

Pemandu dari Jerman itu, yang menamatkan tempat ketiga di belakang pemenang dari British, Nigel Mansell dan Riccardo Patrese dari Itali, adalah yang pertamanya musim penuh bagi Benetton.

Tiga tahun kemudian dia sudah menjadi juara dua kali dan kemudian berpindah ke Ferrari — dengan Todt sebagai ketua — di mana dia memenangi lima gelaran berturut-turut dari 2000 sehingga 2004 dalam era keemasan bagi pasukan Itali.

Schumacher memenangi gelaran pertamanya pada 1994 pada usia 25 tahun sementara Hamilton berusia 23 tahun apabila memenanginya bersama McLaren pada 2008.

Pemandu dari Jerman itu adalah juara dua kali pada usia 26 tahun, di mana pemandu dari Britain itu terpaksa menunggu sehingga dia berusia 29 tahun untuk sampai dengan peringkat yang sama dengan Mercedes.

ARTIKEL YANG SAMA