Hampir 200 ma...

Hampir 200 maut akibat haba panas

KARACHI, 22 Jun (Reuters/AFP) – Gelombang haba yang teruk telah membunuh hampir 200 orang pada hujung minggu di selatan bandar Pakistan Karachi, kata pegawai hari ini, tatkala bekalan elektrik terputus dalam beberapa hari pertama bulan suci Islam Ramadan.

Bekalan elektrik terputus menjejaskan sebahagian besar pusat kewangan Pakistan dan tempat tinggal kepada 20 juta orang, di mana penduduk membakar unggun api dalam bantahan.

“Ratusan pesakit menderita gelombang haba sedang menerima rawatan di hospital kerajaan,” beritahu Saeed Mangnejo, setiausaha kesihatan untuk wilayah Sindh, kepada Reuters.

Suhu meningkat kepada 44 darjah Celsius pada Sabtu dan mencecah 43 darjah Celsius semalam, berlaku serentak dengan peningkatan permintaan elektrik tatkala keluarga menyambut Ramadan, apabila penduduk Islam berpuasa pada siang hari.

Kerajaan persekutuan dan K-Electric, syarikat swasta yang membekal Karachi dengan tenaga elektrik, telah berjanji tidak adanya bekalan elektrik terputus pada masa apabila keluarga berkumpul untuk berbuka puasa pada senja.

Pegawai daripada K-Electric tidak dapat dihubungi untuk memberi komen mengenai skala atau punca bekalan elektrik terputus, yang meninggalkan ramai keluarga tanpa air, penyaman udara, kipas dan lampu.

Salah sebuah hospital terbesar di Karachi, Pusat Perubatan Jinnah Postgraduate, melaporkan 85 kematian akibat strok haba dan penghidratan.

Tiga puluh lima pesakit meninggal dunia akibat strok haba di hospital lain, kata doktor. Dua orang lagi mati akibat komplikasi berkaitan dengan haba, kata Mangnejo.

Rasuah dan salah pengurusan bermakna Pakistan biasanya mengalami bekalan elektrik terputus selama lapan jam walaupun di kawasan bandar mewah. Mereka di kawasan yang lebih miskin terjejas lebih teruk.

Kerajaan menjual tenaga dengan kos yang lebih murah berbanding kos pengeluaran, tetapi bayaran lewat kepada pembekal mengakibatkan kekurangan yang kronik.

Banyak keluarga kaya atau berpengaruh dan pemilik kilang memburukkan lagi masalah dengan tidak membayar bil mereka atau mencapai perjanjian dengan pegawai elektrik korup.