Hampir 70 ter...

Hampir 70 terbunuh dalam keganasan Rakhine

YANGON, 15 Nov – Anggota keselamatan Myanmar telah membunuh hampir 70 orang sejak mengawal utara negeri Rakhine pada bulan lalu, kata tentera, menambah laporan media mengenai pemusnahan berleluasa di kawasan berkenaan adalah ‘berita palsu’.

Tentera telah membanjiri kawasan di sepanjang sempadan dengan Bangladesh, satu kawasan yang menjadi tempat tinggal kepada penduduk minoriti Islam Rohingya, sejak serangan ke atas pos sempadan polis pada 9 Oktober.

Pertempuran meningkat pada hujung minggu apabila tentera membunuh lebih daripada 30 orang dalam pertempuran dua hari yang melihat tentera menggunakan helikopter penggempur untuk kali pertama.

Satu usaha memburu penyerang telah menyaksikan “69 penduduk Bengali (Rohingya) terbunuh dan 234 ditahan” di antara 9 Oktober dan 14 November, menurut satu pos di Facebook oleh pejabat ketua tentera lewat semalam.

“Tujuh tentera, termasuk seorang pegawai atasan dan 10 polis terkorban,” tambahnya.

Tentera Myanmar mempunyai maklumat yang dikawal ketat mengenai operasi mereka di rantau dan menyangkal laporan daripada aktivis mengatakan tentera membunuh orang awam, merogol wanita dan membakar rumah.

Sekatan ketat ke atas kemasukan ke kawasan berkenaan telah menjadikannya sukar untuk wartawan asing dan pemerhati bebas untuk mengesahkan laporan kerajaan atau dakwaan penganiayaan daripada tentera.

Pejabat ketua tentera juga mengecam pegawai daripada Pemerhati Hak Asasi Manusia, yang mengeluarkan gambar satelit yang dikatakan oleh mereka menunjukkan lebih 400 bangunan terbakar di tiga kampung Rohingya di mana pertempuran telah berlaku.

Kenyataan tentera hanya berkata 227 bangunan telah dibakar dan menuduh Rohingya “pembakar pengganas” yang membakar rumah dalam usaha untuk mencemarkan nama baik tentera.

Kenyataan itu, bertajuk “Memerangi berita palsu yang dikeluarkan oleh beberapa agensi berita berhubung dengan usaha penggeledahan kawasan di Maungtaw, negeri Rakhine,” berkata “pegawai tentera sedang menjalankan penelitian lanjut” mengenai laporan media. – AFP