Hanya 3 kemen...

Hanya 3 kemenangan berturut turut memuaskan Del Bosque

MADRID, 8 Jun – Jurulatih Sepanyol, Vicente del Bosque menegaskan pasukan La Roja perlu menumpukan bagi kemenangan Kejuaraan Eropah ketiga berturut-turut biarpun penyingkiran memalukan sebagai pemegang juara pada Piala Dunia dua tahun lalu.

Pasukan kendalian Del Bosque itu menjadi pasukan yang pertama mengembalikan gelaran Euro di Poland dan Ukraine empat tahun lalu, tetapi tersingkir selepas hanya dua perlawanan pada Piala Dunia selepas dikalahkan oleh Belanda dan Chile. Mereka juga tewas 1-0 kepada Georgia dalam perlawanan persediaan terakhir semalam.

Bekas bos Real Madrid itu menegaskan meminta bagi peletakan jawatannya selepas Piala Dunia yang memalukan untuk meneruskan bagi apa yang dijangka menjadi yang terakhirnya sebagai jurulatih.

Bagaimana pun, dia enggan untuk menghampakan harapan itu selepas semusim penguasaan oleh kelab-kelab Sepanyol di Eropah.

“Kami tidak seharusnya meletakkan sebarang had,” kata Del Bosque dalam temu bual bersama AFP.

Jurulatih (dua kanan) Sepanyol ketika perlawanan persahabatan di antara Georgia dan Sepanyol. – AFP
Jurulatih (dua kanan) Sepanyol ketika perlawanan persahabatan di antara Georgia dan Sepanyol. – AFP

“Kami tidak dapat menyatakan jika kami ke separuh akhir, kami akan merasa gembira, kami perlu berhasrat untuk memenanginya.

“Ini adalah sukan dan kami tidak tahu bagaimana jauhnya kami akan pergi, tetapi kami perlu mengekalkan impian itu untuk berjuang bagi gelaran Euro ketiga berturut-turut.”

Del Boaque berusaha untuk mempelajari pengajaran dari Piala Dunia dengan 10 muka baru dalam kalangan 23 pemain selepas kritikan berkata dia memilih mereka yang dari tahun kejayaan Sepanyol.

Namun, lima pemain masih kekal dari awal penguasaan Sepanyol terhadap tiga kemenangan berturut-turut pada Euro 2008 yang terdiri daripada kapten pasukan, Iker Casillas,Sergio Ramos, Andres Iniesta, Cesc Fabregas dan David Silva.

Persaingan besar Del Bosque menjelang perlawanan pembukaan Sepanyol menentang Republik Czech pada 13 Jun adalah sama ada untuk menggugurkan pemain dengan 167 kap, Casillas dalam memilih David de Gea dari Manchester United.

Keduanya berkongsi tugasan menjaga gawang ketika kelayakan, tetapi De Gea mempamerkan persembahan lebih baik pada peringkat kelab sejak dua musim lalu ketika dia memenangi Pemain Terbaik Tahunan United.

Dengan perbandingan, musim pertama Casillas di Porto di Portugal, selepas akhirnya menamatkan kerjayanya selama 19 tahun di Real Madrid, didominasi dengan kesilapan berprofil tinggi. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA