Harapan Hambu...

Harapan Hamburg semakin cerah

HAMBURG, 14 Okt – Usaha Hamburg untuk menghoskan Sukan Olimpik musim panas dimantapkan lagi setelah bandar raya itu dianugerahkan kejohanan tinju dunia amatur 2017.

Jawatankuasa eksekutif badan induk tinju dunia amatur, AIBA mengumumkan Hamburg sebagai pemenang proses bidaan di Doha semalam. Hamburg menewaskan bandar raya Soci, Rusia dan ibu negara Uzbekistan, Tashkent bagi acara itu.

Bergantung ke atas keputusan referendum pada 29 November untuk meluluskan bidaan itu, Hamburg bersaing menentang Los Angeles, Paris, Rome dan Budapest untuk menganjurkan Sukan 2024. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) memilih bandar raya itu bagi sesi 2017 di Lima.

“Sebelum kami dimaklumkan bahawa pembentangan dikurangkan dari 30 kepada 15,” kata Michael Mueller, setiausaha agung dan pengarah sukan Persekutuan Tinju Jerman (DBV).

“Sepanjang malam diteruskan dengan penulisan semula pembentangan kami. Pasukan kami melakukan banyak tugas,” tambahnya.

Dunia tinju terakhir diadakan di Jerman pada 1995 di Berlin. “Sudah tiba masanya,” ia kembali, kata presiden DBV, Juergen Kyas.

Menyelamatkan acara itu ketika lima minggu lalu Hamburg tewas dalam undian untuk menghoskan kejohanan berkayuh dunia 2019.

“Kejohanan dunia itu adalah asas terbaik untuk menekankan bidaan Olimpik,” kata Kyas.

Hamburg berharap untuk mendapatkan momentum bagi 2024 dengan menghoskan kejuaraan dalam disiplin individu. AIBA adalah persekutuan ketiga terbesar dalam IOC dengan hampir 200 negara sebagai ahli.

“Mempunyai 196 buah negara sebagai ahli adalah satu persetujuan besar,” kata Kyas. “Di negara-negara ini orang ramai akan bercakap mengenai Hamburg.” – dpa

ARTIKEL YANG SAMA