Harden bantu ...

Harden bantu Rocket tewaskan Warriors

HOUSTON, 22 April – James Harden dari Houston mencatatkan 35 mata, termasuk mata kemenangan dengan perlawanan hanya berbaki 2.7 saat, ketika Rockets mengambil kesempatan ketiadaan Stephen Curry untuk menewaskan Golden State 97-96 semalam, yang mengurangkan defisit dalam persaingan siri playof NBA mereka pusingan pertama kepada 2-1.

Dua lagi siri lain yang dipertandingkan semalam juga berada pada kedudukan 2-1, ketika Oklahoma City dengan selesa menewaskan Dallas dan Toronto menang di Indiana.

Perlawanan yang diadakan di Houston menghasilkan kemuncak yang lewat, ketika Shaun Livingston merampas hantaran dari Trevor Ariza untuk mencipta ruang Ian Clark yang meletakkan Golde State dengan satu mata dengan perlawanan hanya berbaki 10.6 saat.

Harden kemudian menamatkannya dan melangkah ke belakang untuk membuat jaringan lompatan bagi memenanginya.

“Lontaran terakhir adalah tipikal dari apa yang dilakukan James,” kata jurulatih Houston, J.B. Bickerstaff. “Langkah itu, kami telah menyaksikannya sebelum ini. Penyudah, yang kami lihat sebelum ini. Anda terjejas banyak kali, tetapi dalam masa besar, anda tidak dapat membantu tetapi menghargainya.”

James Harden ketika melakukan lontaran yang sekali gus memberikan kemenangan buat pasukannya. – AFP
James Harden ketika melakukan lontaran yang sekali gus memberikan kemenangan buat pasukannya. – AFP

Golden State berpeluang untuk memenanginya selepas itu, tetapi Draymond Green membawa bola dan keluar dari garisan.

“Saya menjejaskan permainan,” kata Green. “Dunia akan merasakan saya bercakap mengenai pergerakan terakhir tetapi tidak. Ia berlaku. Saya merasa sukar pada seluruh pertandingan. Saya berhati–hati, tetapi saya menjejaskan permainan sebelum itu.”

Marreese Speight diturunkan dari bangku simpanan untuk mengetuai Warriors dengan 22 mata dan Klay Thompson mencatatkan 17 mata.

Dwight Howard menambah 13 mata, 13 rebounds dan menghasilkan dua halangan bagi Houston.

Curry merasa lebih baik semalam dan mahu untuk beraksi, tetapi Warriors memutuskan peluangnya untuk mencederakan kembali buku lali sebelum ia sembuh sepenuhnya adalah satu risiko. Jurulatih Steve Kerr berkata mereka mempunyai perasaan yang lebih bagus bagi keberadaan Game 4 pada Ahad selepas mereka menyaksikan bagaimana dia memberikan respon bagi dua hari latihan.

“Sama ada Steph di sini atau tidak, kami seharusnya membuat persembahan pada peringkat tinggi, yang kami hasilkan pada kebanyakan perlawanan, tetapi kami perlu mengetepikan sebahagian kesilapan,” kata Kerr. – AP

ARTIKEL YANG SAMA