Harga LNG mun...

Harga LNG mungkin jatuh 25 peratus

SINGAPURA, 31 Ogos (Reuters) – Harga Gas Cecair Asli Asia (LNG) mungkin jatuh 25 peratus seterusnya dalam beberapa bulan mendatang apabila bekalan baru, kekurangan permintaan dan harga minyak lebih lemah yang setara dengan harga bijih timah dan arang batu, ketika prestasi komoditi paling teruk dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan.

Pasaran LNG Asia telah pun lebih teruk dari harga minyak yang merosot, dengan harga menurun 60 peratus sejak 2014 kepada AS$8 sejuta unit terma Britain (mmBtu) yang menamatkan harga tinggi selama setengah dekad.

Firma tenaga terbesar Australia, Woodside Petroleum, pada bulan Ogos melaporkan penurunan 40 peratus dalam keuntungan separuh pertama dan berkata ia menjangkakan harga LNG akan terus rendah sehingga 2016.

Agensi pengkadaran, Moody’s berkata hari ini, ia menjangkakan metrik kredit Woodside ‘akan merosot banyak’ dari tahap sangat mantapnya sebelum ini.”

Harga-harga LNG akan jatuh seterusnya.

Sementara permintaan minyak mentah masih kukuh, kumpulan penyelidik Energy Aspects menganggarkan import LNG Asia jatuh 8.5 peratus dalam separuh pertama 2015 dari tempoh sama tahun lalu, ketika ekonomi rantau lembap.

Menambah lagi campuran El Nino, yang lazimnya bererti musim sejuk lebih kuat di utara Asia, dan campuran unik bagi harga menurun mungkin muncul. “Syarikat tenaga biasa di utara Asia kesemuanya menunjukkan tanda kelemahan permintaan pada tahap apabila terlalu banyak bekalan tiba ke pasaran,” kata Neil Beveridge dari Bernstein Research.

Import LNG, China menurun dari pertumbuhan dua angka dalam beberapa tahun kebelakangan kepada kejatuhan tiga peratus dalam separuh pertama 2015 dari tahun sebelumnya.

Bagi Jepun, pengimport tertinggi LNG di dunia, permulaan semula loji tenaga nuklear terhakis dalam saham pasaran LNG dalam suasana yang pada dasarnya penurunan permintaan tenaga.