Harga minyak ...

Harga minyak Asia catat keuntungan

SINGAPURA, 12 Okt – Harga minyak di Asia meningkat hari ini dengan rangsangan oleh dolar yang lebih lemah dan jangkaan peningkatan dalam permintaan akan mengurangkan lebihan bekalan global, sementara pelabur menunggu bagi pengumuman data ekonomi utama China minggu ini.

Kedua-dua kontrak mentah utama telah bangkit sejak dilanda kemerosotan enam tahun pada akhir bulan Ogos, dengan minggu lepas menyaksikan pertumbuhan yang seimbang sejajar dengan ekuiti global ke atas pengurangan jangkaan Rizab Persekutuan AS yang menaikkan kos pinjaman tahun ini, menolak dolar dengan lebih rendah.

Dolar yang lebih lemah menjadikan minyak dolar berharga lebih murah, mencetuskan permintaan. Komen oleh OPEC Setiausaha Agung Abdullah el-Badri pada hujung minggu melihat kartel “lebih seimbang” dengan sokongan pasaran minyak tahun depan.

Dalam dagangan Asia lewat pagi, penanda aras US West Texas Intermediate bagi penghantaran November meningkat 0.93 peratus kepada $ 50,09 dan Brent mentah bagi bulan November bertambah sebanyak 0.78 peratus kepada $ 53,06 setong.

Pendedahan adalah kepada pengumuman data perdagangan dan inflasi China yang akan memberi idea yang segar mengenai keadaan pengguna tenaga terbesar di dunia. Keyakinan diberikan pada permulaan bulan dengan data yang menunjukkan sektor perkilangan utama negara menyaksikan sedikit peningkatan pada bulan September.

Berita itu memberikan sedikit keceriaan selepas penurunan yang ketara dalam pertumbuhan Cina sejak dua tahun yang lalu. Kebimbangan mengenai gergasi ekonomi Asia yang merundum pada bulan Ogos lalu apabila pihak berkuasa menurunkan nilai mata wang yuan, meningkatkan persoalan mengenai cengkaman mereka ke atas krisis. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA