Harga minyak ...

Harga minyak Asia merosot

SINGAPURA, 11 Mei (AFP) – Harga minyak merosot di Asia hari ini selepas pemulihan pada hari sebelumnya tatkala syarikat minyak Kanada bersedia untuk memulakan semula pengeluaran selepas ditutup akibat kebakaran hutan yang besar.

Komoditi telah melihat perubahan kukuh pada minggu ini tatkala peniaga menimbang kesan kebakaran yang telah melanda sebahagian besar rantau minyak pasir Alberta serta gangguan di tempat lain.

Semalam melihat kedua-dua kontrak utama berpulih tatkala data menunjukkan pengeluaran di negara minyak utama Nigeria merosot kepada tahap rendah 22-tahun disebabkan sabotaj saluran paip dan peningkatan pergolakan yang telah melihat syarikat besar memindahkan kakitangan.

Pemberontak berusaha mendapatkan bahagian pendapatan yang lebih adil untuk penduduk tempatan di delta selatan yang kaya dengan minyak yang mensasarkan kilang, menimbulkan cabaran keselamatan baru kepada Presiden Muhammadu Buhari.

Juga, pegawai Kanada semalam mencadangkan pengeluaran mungkin mengambil masa untuk kembali kepada biasa selepas kebakaran.

Perdana menteri Alberta Rachel Notley berkata kilang mungkin beroperasi “pada hari-hari akan datang,” selepas satu mesyuarat dengan eksekutif syarikat minyak.

Namun penganalisis berkata mereka menjangka harga tidak akan berubah buat masa sekarang.

“Sentimen peniaga di pasaran adalah mereka fikir gangguan adalah halangan sementara. Dalam tempoh jangka panjang, sekiranya syarikat minyak meneruskan pengeluaran, mereka akan menjangka harga minyak mencecah AS$40,” beritahu peniaga senior CMC Markets Alex Wijaya kepada AFP.

ARTIKEL YANG SAMA