Harga minyak ...

Harga minyak Asia merosot

SINGAPURA, 19 Julai – Harga minyak melanjutkan kemerosotan mereka di Asia hari ini tatkala kemelesetan global kembali menjadi tumpuan, sementara kebimbangan mengenai kesan rampasan Turki ke atas penyerahan turut berkurangan.

Turki adalah laluan strategik untuk eksport dari Rusia dan Iraq ke Mediterranean dan timbulnya kebimbangan bidaan untuk merampas kuasa oleh puak tentera pada hujung minggu akan mengganggu aliran.

Pada 0630 GMT, minyak AS West texas Intermediate merosot AS$0.14 sen, atau 0.31 peratus, kepada AS$45.10 dan Brent merosot AS$0.15 sen, atau 0.32 peratus kepada AS$46.81.

Setelah mencecah AS$50 pada awal Jun di sebalik pergolakan di negara pengeluar utama Afrika Nigeria dan kebakaran hutan di rantau minyak mentah utama Kanada, harga telah merosot tatkala krisis reda.

Selat Turki, termasuk Bosphorus dan Dardanelles, adalah antara tempat kesesakan utama di dunia untuk minyak mentah bawaan laut, dengan kira-kira 2.9 juta tong melalui selat itu setiap hari pada 2013.

Tidak ada hantaran yang telah dihentikan sejak kapal tangki besar dilarang daripada belayar di Bosphorus berhampiran Istanbul selama beberapa jam pada Sabtu, lapor Bloomberg News, memetik ejen pelabuhan. – AFP