Harga minyak ...

Harga minyak catat keuntungan di Asia

SINGAPURA, 9 Okt (AFP) – Harga minyak terus meningkat di Asia hari ini dengan harapan permintaan yang semakin meningkat dan penurunan dalam pengeluaran minyak mentah AS akan mengurangkan lebihan bekalan yang memaksa pemasaran untuk lebih daripada satu tahun.

Kedua-dua kontrak minyak mentah utama mencecah sehingga enam tahun pada suku April-September disebabkan oleh kebimbangan mengenai lebihan bekalan, kelembapan ekonomi China dan jangkaan kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini ia telah meningkat berikutan Rizab Persekutuan AS menunjukkan tanda-tanda ia akan menahan kadar yang mendaki kenaikan dan akan mengukuhkan dolar AS, membuat dolar minyak berharga lebih mahal.

Pada Khamis lalu Abdalla Salem El-Badri, Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC), berkata permintaan global dijangka meningkat lebih daripada yang diunjurkan tahun ini dan yang akan datang di mana ia akan menyaksikan peningkatan yang disokong oleh “peningkatan aktiviti ekonomi global “.

Hari ini penanda aras West Texas Intermediate Amerika Syarikat bagi penghantaran November meningkat 0.99 sen, atau 2.0 peratus, kepada $50.42 dan Brent mentah bagi bulan November maju 0.85 sen, atau 1.60 peratus, kepada $ 53.90 setong dalam dagangan tengah hari.

ARTIKEL YANG SAMA