Harga minyak ...

Harga minyak kekal menurun

SINGAPURA, 10 Ogos – Harga minyak melanjutkan kerugian di Asia hari ini selepas data industri menunjukkan satu pertambahan dalam simpanan stok minyak mentah AS, menyokong kebimbangan bekalan berlebihan.

Institut Petroleum Amerika berkata semalam bahawa bekalan minyak mentah telah meningkat sebanyak kira-kira 2.1 juta tong pada minggu lalu.

Pelabur sedang menunggu untuk data rasmi mengenai simpanan stok minyak mentah komersial AS untuk minggu berakhir 5 Ogos dijangka keluar pada lewat hari ini, yang akan memberikan petunjuk seterusnya mengenai permintaan pengguna minyak teratas dunia.

“Angka API telah menambah tekanan kepada harga, yang mungkin terus turun naik sehingga kami melihat angka rasmi daripada Jabatan Tenaga AS pada lewat mala mini,” kata ahli strategi IG Markets Bernard Aw.

Pada kira-kira 0630 GMT, minyak AS West Texas Intermediate untuk September merosot 13 sen kepada AS$42.64 sementara minyak mentah Brent untuk Oktober merosot lapan sen kepada AS$44.90 satu tong.

Harga minyak telah turun naik sejak memasuki pasaran ‘bear’ pada minggu lalu, merosot lebih daripada 20 peratus, merosot lebih daripada 20 peratus dan ditutup di bawah AS$40 setong untuk kali pertama sejak April.

Mereka berpulih setelah Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum berkata pada Isnin ia akan mengadakan rundingan mengenai isu sampingan Forum Tenaga Antarabangsa di Algeria dari 26 hingga 28 September, sebelum mesyuarat dirancang diadakan pada akhir November.

Pengumuman itu dilihat sebagai petunjuk bahawa OPEC mungkin mengambil tindakan untuk menstabilkan pasaran minyak mentah, di tengah desas-desus ia mungkin membekukan pengeluaran. “Pelanjutan bekalan minyak mentah akan mengelak harga daripada berpulih terlalu kukuh,” beritahu David Lennox, penganalisis sumber di Fat Prophets di Sydney, kepada Bloomberg News.

“Sehingga kami melihat bekalan kembali kepada tahap purata, pertambahan harga yang besar akan dihadkan.” – AFP