Harga minyak ...

Harga minyak lanjut kenaikan atas AS$32 di Asia

SINGAPURA, 25 Jan – Harga minyak melanjutkan pemulihan mereka di Asia hari ini didorong oleh harapan langkah perangsang tambahan di zon euro dan Jepun mungkin membantu merangsang permintaan ketika menghadapi kemelesetan bekalan global.

Harga berakhir dalam nada positif pada Jumaat, dengan minyak AS West Texas Intermediate (WTI) untuk hantaran pada bulan Mac naik sembilan peratus kepada AS$32.19 satu tong, sementara Brent meningkat 10 sen kepada AS$32.18.

Peningkatan momentum diteruskan di Asia hari ini, dengan WTI naik 46 sen, atau 1.43 peratus, pada AS$32.65 dan Brent 56 sen, atau 1.74 peratus, lebih tinggi pada AS$32.74.

Michael McCarthy, ketua ahli strategi pasaran di CMC Markets Australia, berkata satu laporan menunjukkan aktiviti perniagaan sektor swasta di zon euro terus berkembang pada Januari merangsang harapan untuk permintaan minyak menyaingi bekalan berlebihan.

Syarikat pengawasan data Markit berkata Indeks Pengurus Pembelian (PMI) merosot kepada 53.5 mata pada Januari daripada 54.3 pada Disember. Sementara angka tersebut adalah tahap rendah 11-bulan dan masih melebihi tahap 50-mata yang mengasingkan pertumbuhan dan pengecutan di blok 90 negara itu.

Gambar yang diambil pada 21 Januari 2016 menunjukkan pengeluaran telaga minyak membakar sewaktu matahari terbenam di luar Watford City, Utara Dakota. – Reuters
Gambar yang diambil pada 21 Januari 2016 menunjukkan pengeluaran telaga minyak membakar sewaktu matahari terbenam di luar Watford City, Utara Dakota. – Reuters

Pada Khamis, ketua Bank Pusat Eropah Mario Draghi mengisyaratkan langkah perangsang seterusnya untuk rantau, sementara satu laporan dalam akhbar perniagaan Nikkei berkata pada Jumaat Bank Jepun juga sedang menimbang langkah tambahan.

“Situasi permintaan adalah apa yang membimbangkan kami. Memandangkan kami telah melihat bukti untuk menyokongnya, kami mempunyai banyak kepentingan jangka pendek dalam pasaran yang perlu diliputi. Ia adalah satu pengaturan yang baik,” beritahunya kepada AFP dari Sydney.

Sanjeev Gupta, ketua praktik minyak dan gas di firma perkhidmatan profesional EY, berkata harga juga menerima satu rangsangan daripada ribut salji teruk yang melanda Pantai Timur AS pada hujung minggu tatkala permintaan untuk minyak pemanas meningkat. – AFP