Harga minyak ...

Harga minyak meningkat di Asia

SINGAPURA, 5 Mei (AFP) – Harga minyak meningkat di Asia hari ini dengan Brent mencecah $45 satu tong ekoran satu kemerosotan dalam pengeluaran AS sementara kebakaran yang tersebar mengancam akan memotong pengeluaran Kanada.

Pihak berkuasa berkata kebakaran yang tersebar sedang membakar di luar kawalan di rantau padang pasir minyak di Alberta, Kanada, yang melombong dan menghantar minyak mentah ke AS, dan syarikat minyak telah mengurang operasi tatkala pekerja tidak penting dipindahkan.

Berita tentang kebakaran Kanada keluar tatkala data rasmi menunjukkan pengeluaran minyak AS merosot pada minggu lalu sebanyak 100,000 tong sehari kepada 8.83 juta, tahap paling rendahnya sejak September 2014.

Sementara inventori minyak mentah komersial AS meningkat pada minggu yang sama, pelabur menumpu lebih pada harapan kemerosotan pengeluaran akan membantu meredakan kemelesetan bekalan global.

Pada kira-kira 0740 GMT, minyak AS West Texas Intermediate untuk hantaran pada Jun naik AS$1.19, atau 2.72 peratus, pada AS$44.97 dan minyak mentah Brent untuk Julai meningkat 94 sen, atau 2.11 peratus, kepada AS$45.56.

“Saya fikir kebakaran Kanada merupakan sebab utama dalam kenaikan harga minyak hari ini di samping kemerosotan pengeluaran AS,” beritahu penganalisis IG Markets Bernard Aw kepada AFP.

“Syarikat minyak berkata kebakaran mungkin menjejas kapasiti lebih daripada satu juta tong sehari.”

Kebakaran tersebar di bandar minyak Kanada Fort McMurray pada hari ini selepas lebih daripada 80,000 orang dipaksa melarikan diri dan pihak berkuasa mengingatkan tempoh 24 jam seterusnya adalah penting untuk ketahanan bandar.

Penyelidikan BMI berkata ia menjangka pengeluaran minyak syak AS terus merosot pada jangka panjang dan ia harus meredakan pasaran yang tepu.

“Kami mempertahankan bahawa kemerosotan dalam pengeluaran minyak syal AS akan menguatkan permulaan keseimbangan semula pasaran dua tahun di mana harga akan berpulih secara beransur-ansur dalam tempoh beberapa suku akan datang,” katanya dalam satu nota.