Harga minyak ...

Harga minyak menurun di Asia menjelang mesyuarat OPEC

SINGAPURA, 2 Dis (AFP) – Harga minyak jatuh di Asia hari ini ketika Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) bersiap sedia mengadakan pertemuan di Vienna di tengah jangkaan ia akan mengekalkan tahap tinggi pengeluaran.

Tanda aras AS West Texas Intermediate bagi penghantaran bulan Januari turun 26 sen pada AS$41.59 dan minyak mentah Brent bagi Januari, didagangkan 18 sen lebih rendah pada AS$44.26 tong pada kira-kira 6:25 petang.

Para peniaga akan memberi perhatian secara dekat perhimpunan OPEC pada hari Jumaat untuk melihat sama ada ia akan mengurangkan tahap tinggi pengeluaran yang pada masa ini pada lebih 31 juta tong sehari.

Sebarang pengurangan akan mengurangkan lebihan bekalan minyak mentah sejagat yang menurunkan harga selama lebih setahun.

Kebanyakan penganalisis menjangka OPEC memutuskan membantah pengurangan penghasilan kerana pengaruh pada kartel Arab Saudi dan rakan Teluknya, Kuwait, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu yang menumpu pada mengekalkan saham pasaran.

Keputusan OPEC pada November tahun lalu akan mengekalkan tahap tinggi penghasilan yang membawa kepada kejatuhan harga dari lebih $100 setong pada pertengahan 2014.

“Arab Saudi dan sekutu rapatnya di Teluk, iaitu Kuwait, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu diperkira lebih separuh penghasilan OPEC 31.5 juta tong sehari dan yang lain dalam OPEC tidak boleh memaksa mereka mengurangkan penghasilan,” IHS Energy berkata dalam satu laporan.

ARTIKEL YANG SAMA