Harga minyak ...

Harga minyak merosot di Asia

SINGAPURA, 1 Sept (AFP) – Harga minyak merosot di Asia hari ini, melucutkan beberapa pemerolehan besar mereka sehari sebelumnya selepas data menunjukkan aktiviti pengeluaran di negara pengguna minyak utama China mengecut pada Ogos.

Pengecutan Indeks Pengurus Pembelian (PMI) untuk sektor kilang China mencetuskan kebimbangan mengenai keadaan ekonomi kedua terbesar dunia.

Minyak AS West Texas Intermediate (WTI) untuk hantaran pada Oktober merosot $1.40 kepada $47.80 dan minyak mentah Brent untuk Oktober merosot $1.39 kepada $52.76 setong dalam perniagaan di Asia pada tengah hari.

WTI telah meningkat 8.8 peratus dan Brent naik 8.2 peratus semalam tatkala kerajaan AS mengurangkan anggaran pengeluaran domestiknya dan kartel OPEC berkata ia “bersedia untuk berbincang” kepada pengeluar mengenai harga, yang telah merosot pada bulan lalu kepada tahap paling rendah mereka dalam enam setengah tahun.

PMI untuk sektor pengeluaran utama China meleset kepada tahap rendah tiga tahun 49.7 pada Ogos, indeks rasmi menunjukkan, tanda terbaru pertumbuhan lembap di negara yang merupakan enjin utama untuk pertumbuhan ekonomi global.

Bacaan adalah lebih teruk daripada bacaan 50.0 pada Julai dan kali pertama ia menunjukkan pengecutan sejak Februari. Angka melebihi 50 menandakan pengembangan dalam sektor, manakala apa-apa yang kurang menandakan pengecutan.

Syarikat kewangan AS Citigroup berkata dalam satu komentar pasaran bahawa China sedang menjana harga komoditi, termasuk minyak, “seperti yang tidak pernah berlaku sebelumnya, dan ia sedang menjana mereka lebih rendah.”

“Kami menjangka China terus memberikan tekanan rendah ke atas harga komoditi pada bulan-bulan akan datang, mewakili satu daripada tiga penjana utama untuk harga komoditi.”

Penganalisis lain berkata bekalan berlebihan minyak mentah global masih menjejas harga meskipun rundingan oleh AS dan Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) mengenai pemotongan dalam tahap pengeluaran.