Harga minyak ...

Harga minyak merosot di Asia

SINGAPURA, 28 Dis – Harga minyak merosot di Asia hari ini, meninggalkan beberapa pemerolehan mendadak pada minggu lalu tatkala kebimbangan mengenai kemelesetan bekalan global membebani harga sebelum data stok baru dari AS.

Minyak AS West Texas Intermediate (WTI) untuk hantaran pada bulan Februari merosot 34 sen pada AS$37.76 dan minyak mentah Brent untuk Februari diniagakan 12 sen lebih rendah pada AS$37.77 satu tong pada kira-kira 0635 GMT.

Harga melonjak pada minggu lalu selepas data menunjukkan satu kemerosotan yang tidak dijangkakan dalam simpanan stok minyak mentah komersial AS, dengan WTI menambah hampir 10 peratus.

Berita bahawa AS akan meneruskan eksport selepas pengharaman 40 tahun juga membantu menjana minyak negara kepada premium berbanding minyak mentah Brent yang diniagakan di London, yang dilihat sebagai satu pengukur harga global.

“Tanpa berita ekonomi utama sepanjang minggu, yang merupakan minggu perniagaan pendek disebabkan cuti, pasaran akan mengawasi data inventori minyak mentah AS oleh EIA,” kata Sanjeev Gupta, ketua firma minyak dan gas Asia Pasifik di EY.

Penganalisis meramalkan Pentadbiran Maklumat Tenaga AS akan melaporkan satu lagi kemerosotan dalam simpanan stok minyak mentah AS pada Rabu, satu petunjuk permintaan yang lebih kukuh di negara pengguna minyak terkenal dunia. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA