Harga minyak ...

Harga minyak merosot di Asia

SINGAPURA, 15 Jan (AFP) – Harga minyak merosot di Asia pada hari ini, dengan komoditi mencecah tahap rendah 12 tahun tatkala peniaga bersedia untuk menghadapi kepulangan eksport Iran ke pasaran sementara simpanan stok AS bertambah.

Bagaimanapun, timbulnya desas-desus bahawa minyak mentah yang telah merosot sebanyak tiga perempat dalam tempoh 18 bulan lalu disebabkan permintaan lemah, ekonomi global lembap dan krisis bekalan berlebihan, mungkin mencecah tahap paling bawah.

Minyak AS West Texas Intermediate (WTI) untuk hantaran pada bulan Februari merosot 61 sen, atau 1.96 peratus, pada AS$30.59 pada 0600 GMT. Brent pada Mac merosot 34 sen, atau 1.10 peratus, pada 30.54.

Kedua-dua kontrak utama pada minggu ini merosot di bawah AS$30 satu tong untuk kali pertama sejak separuh tahun pertama 2004.

Michael McCarthy, ketua ahli strategi pasaran di CMC Markets di Sydney, berkata harga mungkin telah mencecah atau mengakhiri kemerosotan mereka.

“Jika kami bukan pada tahap rendah, kami hampir-hampir mencecah tahap rendah untuk minyak,” beritahunya kepada AFP.

“Saya menjangka melihat satu perubahan tidak lama lagi. Bagaimanapun, adalah biasa untuk melihat pasaran menghampiri tahap rendahnya untuk meningkat kali terakhir, maka saya tidak mengetepinya. Mungkin kami sedang melihat pada permulaan tahap rendah.”

Dua minggu selepas 2016, harga minyak telah merosot lebih daripada 15 peratus tatkala pelabur bimbang mengenai krisis bekalan berlebihan berlarutan dan prospek ekonomi global lemah, terutamanya dalam pengguna tenaga utama China.

ARTIKEL YANG SAMA