Harga minyak ...

Harga minyak merosot lagi di Asia

SINGAPURA, 11 April (AFP) – Harga minyak mentah merosot di Asia hari ini ekoran pemerolehan pada minggu lalu yang didorong oleh data yang menunjukkan satu kemerosotan dalam pengeluaran AS, sementara peniaga menaruh harapan mesyuarat negara pengeluar minyak utama pada masa akan datang akan membawa kepada pengeluaran terhad.

Data menunjukkan simpanan stok AS dan pengeluaran yang telah melihat kemerosotan mengejutkan memberikan pendorong yang amat diperlukan kepada pasaran pada minggu lalu, dengan kemerosotan dalam jumlah aktiviti mencari gali rig juga memberikan sokongan kukuh.

Peniaga sedang menunggu laporan simpanan stok akan datang yang dijangka keluar pada Rabu dengan harapan akan melihat kemerosotan seterusnya, yang akan menandakan satu pemulihan dalam permintaan.

Namun tumpuan utama adalah pada mesyuarat pada 17 April di Doha, di mana kebanyakan pengeluar utama dunia pimpinan Rusia dan Arab Saudi akan membincang satu kemelesetan global yang membantu harga merosot sebanyak tiga perempat di antara Ogos 2014 dan Februari tahun ini.

ARTIKEL YANG SAMA