Harga minyak ...

Harga minyak merosot lagi

SINGAPURA, 14 Dis (AFP) – Harga minyak melanjutkan kerugian di Asia hari ini disebabkan kebimbangan satu kemelesetan bekalan global akan berlarutan selama satu tahun lagi, dengan penganalisis berkata perjanjian iklim Paris tidak mungkin memberi kesan jangka pendek ke atas komoditi.

Keengganan kartel OPEC untuk mengurangkan pengeluaran tatkala Iran bersedia untuk membatalkan sekatan ke atas eksport minyaknya telah menurunkan harga minyak mentah kepada jumlah yang belum dilihat sejak awal 2009 ketika krisis kewangan global.

Peniaga juga sedang menunggu kenaikan kadar faedah oleh Simpanan Persekutuan AS pada minggu ini, yang mungkin menambah dolar dan mengurangkan permintaan dengan menjadikan minyak lebih mahal kepada pelanggan menggunakan mata wang yang lebih lemah.

Pada 0750 GMT, minyak AS West Texas Intermediate merosot 18 sen pada $35.44 sementara minyak mentah Brent adalah 22 sen lebih rendah pada $37.71.

Harga merosot lebih daripada 12 peratus pada minggu lalu selepas Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum, yang menghasilkan kira-kira 40 peratus daripada bekalan minyak global, memutuskan pada 4 Disember tidak akan mengurangkan jumlah pengeluaran.

ARTIKEL YANG SAMA