Harga minyak ...

Harga minyak naik atas keredaan Brexit, dolar lemah

LONDON, 20 Jun (AFP) – Harga minyak naik lebih tinggi hari ini kerana pasaran tidak menentu disebabkan dolar AS yang lemah dan keredaan ramalan bahawa Britain akan mengundi untuk keluar dari Kesatuan Eropah, menurut peniaga.

Pada jam 1100 GMT, kontrak penanda aras dunia minyak mentah Brent Nort Sea bagi penghantaran Ogos naik kepada 84 peratus kepada $50.01 setong.

Penanda aras AS West Texas Intermediate bagi penghantaran Julai meraih 75 peratus kepada $48.73 setong berbanding harga ia ditutup pada Jumaat.

Harga minyak sudah pun mula melambung pada Jumaat selepas kejatuhan besar pada minggu lalu dan semakin meningkat pada Isnin sejajar dengan peningkatan pasaran ekuiti.

“Pemulihan itu disebabkan oleh suasana pasaran pada amnya,” kata penganalisis Commerzbank, Carsten Fritsch.

“Walau bagaimanapun, meskipun risiko kenaikan, sekali lagi sentimen tegang masih kekal.

“Hanya jika UK mengundi untuk kekal dalam EU yang boleh membawa ketenangan kepada pasaran,” tambahnya menjelang undian referendum Khamis ini.

Harga minyak tinggi juga dibantu oleh mata wang AS yang lemah, menjadikan minyak yang dijual pada harga dolar lebih murah bagi pembeli kebanyakan unit bersaing.

“Berdasarkan reaksi pasaran baru-baru ini…lebih banyak pasaran tidak menentu akan berlaku minggu ini,” penganalisis pasaran CMC, Margaret Yong menulis dalam satu nota kepada pelanggan.