Harga minyak ...

Harga minyak sedikit menurun

SINGAPURA, 7 Jun – Harga minyak sedikit menyusut hari ini, bagaimanapun sejak kebelakangan 11 bulan ini harga minyak telah meningkat dengan ramalan dorongan nilai dolar yang menurun dan penurunannya lainnya dalam inventori Amerika Syarikat (AS).

Komoditi itu kembali pulih kira-kira 90 peratus daripada paras terendah dalam 13 tahun yang telah dicapai sejak permulaan tahun ini disebabkan kebimbangan terhadap bekalan lebihan global dan pengeluaran daripada pengeluar utama Nigeria dan Kanada adalah mengucup.

Perhatian kini ditumpukan kepada pengeluaran stok data simpanan Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika pada Rabu, di mana kajian yang dijalankan oleh Bloomberg News meramalkan hasil kajian menunjukkan kejatuhan mendadak pada minggu ini hingga 3 Jun.

Pada kira-kira 0645 GMT, penanda aras US West Texas Intermediate turun satu peratus AS$49,68 setong, manakala Brent turun tiga sen pada AS$50,52 setong.

Momentum pasaran masih kukuh dan harga tersebut mungkin dapat mengimbangi semula kedudukan mereka semasa waktu dagangan Eropah dan Amerika Syarikat, pedagang CMC Markets, Alex Wijaya memberitahu kepada AFP.

“Penurunan yang kita lihat ialah pergerakan pasaran biasa kerana asas-asas seperti kebimbangan bekalan masih memandu harga dalam pasaran minyak,” katanya.

Pasaran minyak mentah telah berjaya meningkatkan keuntungan hasil daripada eksport kartel OPEC dan telah diimbangi oleh serangan di Nigeria, manakala kawasan minyak Kanada masih mengalami kesan kebakaran hutan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA