Harga minyak ...

Harga minyak susut lagi

SINGAPURA, 25 Feb (AFP) – Minyak jatuh di Asia hari ini, menamatkan pemulihan singkat ekoran berita inventori gasolin AS jatuh selepas ketua OPEC, Arab Saudi menghancurkan harapan bagi pengurangan penghasilan.

Harga-harga meningkat hari sebelumnya ketika para peniaga melihat peningkatan dalam inventori minyak mentah komersial AS kepada rekod tinggi kepada kejatuhan dalam saham produk bertapis seperti gasolin.

Tetapi kebimbangan tentang kebanjiran bekalan cepat kembali tampil ketika harapan-harapan bahawa pengeluar-pengeluar utama dunia telah memeterai perjanjian untuk mengehadkan penghasilannya, dengan pantasnya musnah.

“OPEC tidak akan dapat melakukan apa-apa, itu adalah realiti,” kata Michael McCarthy, ketua pakar strategik pasaran CMC Markets Australia.

“Ia tidak mampu untuk menyelaraskan tindakan anggota-anggotanya, maka sebarang kenaikan minyak yang bergantung pada OPEC muncul di meja rundingan akan sangat mengecewakan.”

Sekitar pukul 6:35 petang, tanda aras AS West Texas Intermediate (WTI) bagi penghantaran bulan April jatuh empat sen kepada AS$32.11. tanda aras sejagat Brent bagi April jatuh tiga sen kepada AS$34.38 setong, dengan kedua-dua kontrak membataskan kerugian sebelah pagi.

ARTIKEL YANG SAMA