Harga minyak ...

Harga minyak terus merosot pada dagangan Asia

HONG KONG, 7 Ogos (AFP) – Harga minyak dijangka terus merosot dalam dagangan Asia pada hari ini disebabkan kebimbangan mengenai bekalan berlebihan minyak mentah global dan prospek bercampur untuk permintaan tenaga.

Minyak Amerika Syarikat (AS) West Texas Intermediate (WTI) untuk hantaran pada bulan September mencecah $44.81, merosot daripada $47.12 seminggu lalu, dan dijangka mengalami kemerosotan untuk minggu kelapan berturut-turut.

Sementara itu, minyak mentah Brent untuk September, diniagakan pada $49.73 berbanding dengan $52.21 pada minggu lalu, dan dijangka merosot untuk minggu keenam berturut-turut.

Dalam perniagaan Asia, kedua-dua kontrak meningkat, dengan WTI naik 15 sen daripada $44.66 di New York dan Brent meningkat 21 sen daripada $49.52.

Satu kemelesetan bekalan minyak mentah dilihat sebagai penjana utama untuk kemerosotan mendadak dalam harga minyak yang telah melihat minyak mentah merosot kira-kira 50 peratus daripada tahap pada pertengahan 2014.

“Pengimbangan semula bekalan dan permintaan mungkin terbukti jauh lebih sukar daripada apa yang diletak harga dalam pasaran sebelum ini,” kata bank pelaburan AS Goldman Sachs dalam satu laporan, menurut Bloomberg News.

“Risiko tetap ketara condong kepada penurunan.”

AS sedang menghasilkan minyak mentah pada tahap tinggi dan pengeluaran oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) terus melebihi kuota kartel sebanyak 30 juta tong sehari.

Selain daripada itu, pelabur menjangka bekalan tambahan minyak memasuki pasaran sebagai sebahagian daripada perjanjian bersejarah pada bulan lalu di antara enam kuasa besar dan Iran berhubung program nuklearnya.

Sebagai tukaran kepada pengawalan aktiviti nuklearnya, Tehran akan melihat pembatalan sekatan, yang telah mengurang eksport minyaknya.

ARTIKEL YANG SAMA