Harga minyak ...

Harga minyak turun dalam dagangan Asia

SINGAPURA, 9 Ogos – Harga minyak sedikit turun dalam perdagangan Asia selepas pulih semalam dalam berita yang menyatakan OPEC merancang untuk mengadakan perbincangan tidak rasmi bulan depan – sebagai tanda ia akan campur tangan untuk mengukuhkan harga.

Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum berkata dalam satu kenyataan bahawa satu mesyuarat akan diadakan di luar acara Forum Tenaga Antarabangsa di Algeria dari 26 hingga 28 September, menjelang mesyuarat yang dirancang pada akhir November.

Penganalisis berkata, pasaran telah bertindak balas kepada khabar angin bahawa pengeluar global telah memikirkan perjanjian untuk membekukan tahap pengeluaran minyak.

“Berita bahawa OPEC akan mengadakan mesyuarat September dengan ahli-ahli tertentu yang berminat untuk menolak bekalan perkhidmatan sebagai dorongan untuk harga minyak naik,” kata Angus Nicholson, Ahli Strategi IG Markets Ltd di Melbourne.

“Walaupun perjanjian itu tidak menjanjikan apa-apa kemungkinan, ia telah menunjukkan beberapa kesukaran terhadap penjualan yang diperbaharui bulan lalu dan telah menyebabkan ramai ahli OPEC bergelut.”

Tetapi dalam dagangan Asia, harga jatuh kembali sebagai pelabur mengambil kira sama ada mesyuarat itu akan membawa apa-apa dalam pengetatan bekalan, menurut Bloomberg.

Pada sekitar 0430GMT, West Texas Intermediate susut 36 sen kepada AS$42.66, manakala Brent susut 41 sen kepada AS$44.98.

Harga berhadapan dengan turun naik sejak memasuki pasaran minggu lepas, jatuh lebih daripada 20 peratus dan berada di bawah AS$40 setong buat kali pertama sejak April. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA