Harga minyak ...

Harga minyak turun di Asia, Brent kekal di bawah AS$50

SINGAPURA, 24 Ogos – Harga minyak Asia jatuh hari ini selepas data industri yang menunjukkan peningkatan dalam stok minyak mentah AS yang menambah kebimbangan lebihan bekalan dan peniaga mengambil kesempatan daripada perhimpunan baru-baru ini untuk mengambil keuntungan.

Harga telah ditutup tinggi semalam berikutan berita bahawa Iran bersedia untuk menyertai panggilan OPEC dan Rusia untuk sekatan pengeluaran selepas usaha sebelumnya untuk mencapai perjanjian pada bulan April.

Tetapi kenaikan dalam dagangan Asia adalah disebaliknya selepas data dari Institut Petroleum Amerika (API) semalam menunjukkan inventori minyak mentah AS meningkat sebanyak 4.5 juta tong pada 19 Ogos lalu, selepas jatuh sebanyak satu juta tong pada minggu yang sebelumnya.

Saham yang semakin meningkat menunjukkan permintaan yang lemah di negara pengguna minyak utama di dunia dan menambah kebimbangan mengenai lebihan bekalan mentah global.

Peningkatan dalam stok minyak mentah AS menyebabkan harga minyak Asia jatuh semalam. Inventori minyak mentah AS meningkat sebanyak 4.5 juta tong pada 19 Ogos lalu, selepas jatuh sebanyak satu juta tong pada minggu sebelumnya. - AFP
Peningkatan dalam stok minyak mentah AS menyebabkan harga minyak Asia jatuh semalam. Inventori minyak mentah AS meningkat sebanyak 4.5 juta tong pada 19 Ogos lalu, selepas jatuh sebanyak satu juta tong pada minggu sebelumnya. – AFP

Pada sekitar 0430 GMT, penanda aras US West Texas Intermediate (WTI) bagi penghantaran Oktober jatuh 73 sen atau 1.52 peratus kepada AS$47.37, dan minyak mentah Brent bagi Oktober jatuh 61 sen atau 1.22 peratus kepada AS$49.35 setong.

Jeffrey Halley, seorang penganalisis pasaran senior di Oanda, berkata penurunan hari ini adalah disebabkan oleh peniaga mengambil kesempatan daripada kenaikan baru-baru ini untuk menjual kedudukan mereka yang telah dibeli sebelum ini dengan harapan harga akan pergi lebih tinggi.

” Ahli-ahli Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum yang diketuai oleh Arab Saudi dan bukan ahli seperti Rusia akan bertemu secara tidak rasmi pada bulan depan di Algeria dan dijangka akan membincangkan cara-cara untuk menstabilkan pasaran minyak mentah. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA