Harga minyak ...

Harga minyak mentah Asia meningkat

SINGAPURA, 12 Ogos – Harga minyak mentah Asia meningkat hari ini, meneruskan kenaikan semalam selepas Menteri Minyak Arab Saudi membayangkan kemungkinan para pengeluar akan bersetuju untuk menghadkan pengeluaran.

Khabar angin tersebar bahawa pengeluar global sedang mempertimbangkan perjanjian untuk membekukan pengeluaran, untuk membantu menstabilkan pasaran.

Harga memasuki pasaran ‘tanggungan’ minggu lepas, jatuh lebih daripada 20 peratus dan ditutup di bawah AS$40 setong buat kali pertama sejak April.

Khalid al-Falih dilaporkan berkata semalam bahawa mesyuarat tidak rasmi Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) negara bulan depan akan menjadi kesempatan untuk pengeluar membincangkan “apa-apa tindakan yang mungkin”.

Harga melonjak lebih daripada empat peratus semalam dalam reaksi kepada komen menteri itu, yang dilihat sebagai satu perkembangan positif dalam pasaran yang bergelut dengan lebihan bekalan.

“Peniaga minyak didorong ke dalam tindakan ini,” kata Bernard Aw, strategi pasaran di Pasaran IG Singapura memetik kepada salah satu ulasan.

Pada sekitar 0420GMT, penanda aras US West Texas Intermediate bagi penghantaran September meningkat 46 sen atau 1.06 peratus kepada AS$43.95 dan minyak mentah Brent bagi Oktober menambah 32 sen atau 0.70 peratus kepada AS$46.36 setong.

Pemulihan ini diikuti dengan kejatuhan harga awal minggu ini selepas data rasmi AS menunjukkan peningkatan dalam inventori mentah.

Satu laporan bulanan daripada OPEC juga menunjukkan pengeluaran minyak Arab Saudi menghampiri 10.5 juta tong sehari pada bulan Julai. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA