Harga uranium...

Harga uranium dijangka meningkat

LONDON, 28 Dis – Harga uranium dijangka akan mengatasi komoditi lain pada tahun hadapan dan seterusnya ketika perjanjian perubahan iklim global dan tuntutan meningkat dari Asia yang memperkukuhkan prospek industri nuklear.

Logam yang mempertenagai reaktor nuklear itu sudah pulih beransur-ansur daripada kemerosotan teruk akibat bencana Fukushima Jepun pada 2011, dan telah meningkat tahun ini ketika beberapa komoditi lain menurun ekoran penawaran berlebihan dan bimbang tentang pertumbuhan ekonomi China dan monetari Amerika Syarikat yang diperkukuhkan.

Menurut penganalisis, ia dijangka akan meningkat, selepas kerajaan menempa persetujuan penting untuk mengurangkan emisi gas hijau semasa sidang iklim global di Paris bulan lalu – satu langkah yang menyokong jana kuasa nuklear dan uranium.

Stesen tenaga nuklear pada masa ini menyalurkan kira-kira 11 peratus elektrik dunia namun perkongsian itu sepertinya akan bertambah ketika China dan India mengembangkan keupayaan mereka.

China – berusaha untuk mengurangkan kebergantungannya ke atas pencemaran arang – merancang untuk membina enam hingga lapan loji tenaga nuklear setahun selama lima tahun akan datang, dan India berhasrat untuk menghasilkan 25 peratus elektriknya dari nuklear menjelang 2050, meningkat daripada empat peratus pada 2013.

Sementara itu, Jepun yang sedang memulakan semula empat reaktor, mungkin akan mempercepatkan pemulihan negara kepada tenaga atom.

“Ledakan China kini sekarang bermula dan sementara ‘nuklear’ mungkin masih lagi perkataan bertoksik, jana kuasa nuklear sedang pulih ke arah paras selepas Fukushima,” kata penganalisis Macquarie, Stefan Ljubisavljevic.

“Ia mungkin tidak popular, namun ia mampu menyalurkan muatan jana kuasa yang konsisten dan bersih yang mungkin kebanyakan negara mencarinya.” – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA