Hartawan yang...

Hartawan yang dikehendaki Taiwan mati

BEIJING, 31 Mei – Bekas hartawan yang dikehendaki atas dakwaan penyelewengan dan penipuan di Taiwan telah dilaporkan mati dalam kemalangan kereta di California, kata Kementerian Luar di pulau itu yang disahkan hari ini. Beliau telah bersembunyi selama bertahun-tahun di Amerika Syarikat.

Pusat Agensi Berita rasmi mengatakan Wang You-Theng, bekas pengerusi Rebar Group China , terbunuh dalam satu kemalangan pada pagi jumaat lalu di lebuh raya Barat Covina, California. Isterinya mengalami kecederaan tetapi berada dalam keadaan yang stabil, menurut laporan itu.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri, Eleanor Wang mengesahkan laporan itu ketika dihubungi melalui telefon, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Wang pengasas Rebar pada tahun 1959 bagi pembinaan atap keluli dan memperolehi kekayaan daripada perniagaan itu, akan tetapi apabila Rebar jatuh ke dalam masalah kewangan pada tahun 2006, Wang melarikan diri dari Taiwan dan akhirnya tiba di Amerika Syarikat, di mana beliau hidup sebagai salah seorang yang paling dikehendaki oleh pihak berkuasa Taiwan.

Wang telah didakwa atas senarai panjang dakwaan, termasuk penipuan, pengubahan wang haram dan perdagangan gelap, menurut agensi berita. Wang dan keluarganya dituduh mengeluarkan dan menggunakan lebih daripada AS$9 bilion pada aset Rebar. – AP