Helikopter te...

Helikopter tentera Afghan terhempas, tujuh maut

KABUL, 9 Okt – Sebuah helikopter tentera Afghanistan terhempas di utara Afghanistan hari ini, membunuh kesemua tujuh orang di atas kapal terbang itu, kata Kementerian Pertahanan, dan mengatakan ia berpunca daripada kegagalan teknikal.

Tetapi Taliban telah mendakwa bahawa mereka menembak jatuh helikopter M-17 di wilayah Baghlan, apabila pemberontak meningkatkan serangan ke atas tentera kerajaan.

“Kira-kira jam 4 pagi, dua helikopter M-17 sedang berada di pangkalan di Qorghan Tepa daripada Baghlan, dan salah satunya terbakar akibat kegagalan teknikal dan kemudian terhempas,” kata Kementerian Pertahanan dalam satu kenyataan.

“Empat anak kapal dan tiga anggota tentera telah maut dalam kejadian itu,” katanya. Nahas itu berlaku ketika pasukan Afghanistan sedang berjuang untuk mengusir pemberontak Taliban dari wilayah jiran Kunduz selepas mereka menyerbu masuk ke dalam bandar pada Isnin lalu.

Militan kemudiannya cuba untuk menakluki Pul-e Khumri, ibu kota Baghlan, namun pasukan Afghanistan berjaya menangkis serangan itu.

Jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid mendakwa bertanggungjawab bagi kemalangan helikopter itu, dan berkata pejuang bersenjata RPG telah menembak helikopter tersebut. – AFP