Heung-Min uta...

Heung-Min utamakan kelab

SEOUL, 6 Sept – Bintang bola sepak Korea Selatan Son Heung-Min tidak akan beraksi pada aksi kelayakan Piala Dunia 2018 menentang Syria di Malaysia, esok untuk kembali ke England bagi memberi tumpuan kepada kerjaya bersama kelab Tottenham Hotspur.

Penyerang berusia 24 tahun itu berpindah ke Spurs dari kelab Jerman, Bayer Leverkusen pada Ogos 2015 dengan nilai dilaporkan sebanyak 22 juta pound yang menjadikannya pemain Asia paling mahal.

Tetapi di sebalik segala jangkaan, Son hanya melakukan 13 penampilan bersama kelab di London itu dan sering dibayangi pemain bintang seperti Erik Lamela, Christian Eriksen, Harry Kane dan Dele Alli yang semuanya menjadi tonggak ketika Spurs menamatkan saingan di tempat ketiga, musim lalu.

Son berharap mampu beraksi dalam kesebelasan utama pada musim keduanya di Liga Perdana dan tugasan antarabangsa yang panjang jelas mengganggu rentaknya.

Beliau sebelum ini menghabiskan beberapa minggu bersama skuad Korea Selatan bagi kempen Olimpik di Rio dan kelayakan Piala Dunia yang menyebabkannya terlepas ketiga-tiga perlawanan awal liga Spurs musim ini selain tidak banyak terbabit ketika kempen pra-musim.

Son (kanan) lebih mementingkan kelab berbanding tugasan kebangsaan. – AP
Son (kanan) lebih mementingkan kelab berbanding tugasan kebangsaan. – AP

Selepas beraksi ketika Korea Selatan mencatat kemenangan 3-2 ke atas China pada kempen kelayakan Piala Dunia, Son mengesahkan dia akan berada di London dengan restu pasukan kebangsaan.

Korea Selatan membenarkan Son pulang ke kelab itu lebih awal sekali pun tidak wajib melakukannya selepas Spurs sebelum ini melepaskan dia untuk beraksi di Rio.

“Tottenham sentiasa kelab yang ingin saya sertai dan saya tahu saya perlu bekerja keras dan bermain permainan terbaik saya,” kata Son.

“Saya berada dalam keadaan baik dan bersedia untuk bermain sebaik mungkin. Saya meminta maaf kepada rakan sepasukannya saya di skuad kebangsaan dan jurulatih namun saya akan menyokong mereka dan berharap mereka mendapat keputusan baik menentang Syria.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA