HK berwaspada...

HK berwaspada selepas wanita maut dijangkiti selesema burung

HONG KONG, 6 Jan (Reuters) – Seorang wanita di bandar Shenzhen selatan China meninggal dunia selepas dijangkiti virus selesema burung H5N6, beberapa hari selepas dia dimasukkan ke hospital, menurut Jabatan Kesihatan Hong Kong hari ini.

Kematian wanita berusia 26 tahun pada minggu lepas itu muncul menjelang cuti Tahun Baru Cina pada awal Februari apabila berjuta-juta rakyat China berkunjung ke bandar rumah mereka untuk meraikan keluarga mereka, dengan hidangan perayaan popular ayam.

Semua pusat pemeriksaan sempadan antara Shenzhen dan Hong Kong, dan lapangan terbang, sudah mengenakan langkah pencegahan penyakit dengan sistem pengimejan termal, menurut jurucakap jabatan itu.

Jabatan itu juga sudah dimaklumkan oleh penguat kuasa kesihatan Guangdong pada 1 Januari bahawa seorang wanita berusia 40 tahun dari bandar Zhaoqing di wilayah sama telah dijangkiti H5N6 dan dalam keadaan kritikal.

Kerajaan tidak menegah import ayam itik dari tanah besar sejauh ini, menurut jurucakap dari Jabatan Kesihatan Persekitaran dan Makanan bandar itu.

Hong Kong menakai ribuan ekor ayam dan menangguhkan pengimportan ternakan hidup dari tanah besar China pada Disember 2014 selepas virus selesema burung H7 ditemui dalam ayam hidup.

ARTIKEL YANG SAMA