Hos Olimpik 2...

Hos Olimpik 2024 jadi rebutan

LAUSANNE, 18 Feb (AFP) – Fail–fail pencalonan dari Paris, Rom, Los Angeles dan Budapest untuk menghoskan Sukan Olimpik 2024 semuanya telah dihantar mengikut jadual, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengumumkan semalam.

Proses pencalonan baru menggalakkan bandar–bandar raya untuk membentangkan projek –projek yang sesuai dengan sukan, ekonomi, sosial dan persekitaran bagi keperluan perancangan serangan jangka masa panjang.

Ini adalah sebahagian dari ‘Agenda Olimpik 2020’ yang juga menekankan bagi penggunaan kemudahan–kemudahan yang ada dan memberikan ke fleksibiliti tempat untuk memenuhi keperluan kukuh dan legasi setempat.

Presiden IOC, Thomas Bach mengesahkan empat calon, jelas kagum dengan pandangan pertama pada bidaan itu semalam dan berkata dia bersedia bagi persaingan menarik.

“Los Angeles, Rom, Budapest dan Paris semuanya menghantar projek–projek penuh selaras dengan Agenda Olimpik 2020,” katanya.

“Ia menarik untuk melihat bagaimana mereka meneruskan projek Olimpik dalam perancangan perkembangan jangka masa panjang terhadap bandar raya mereka, rantau dan negara.

“Datang daripada kedudukan berbeza, keempat calon jelas menumpukan kepada perkembangan yang berdaya tahan, legasi dan terutamanya bagaimana kemudahan itu akan digunakan selepas Sukan Olimpik.”

Fail–fail calon di bawah prosedur baru itu dihantar dalam tiga fasa dan IOC akan mengesahkan (atau tidak) bandar raya yang menghantar kriteria mereka pada peringkat itu.

Persetujuan pertama semalam bersama visi global, konsep dan strategi sukan.

Ini akan dikaji oleh kumpulan petugas IOC yang akan menghantar laporan pada Jun.

Fasa kedua pula akan menumpukan kepada bidang kepimpinan, perkara perundangan dan pembiayaan tempat yang dijadualkan pada 7 Oktober.

Dosir terakhir bagi penghantaran sukan, pengalaman dan legasi tempat tidak akan dijadualkan sehingga 3 Februari 2017.

ARTIKEL YANG SAMA