Hubungan dipl...

Hubungan diplomatik China-Gambia beri tekanan Presiden

TAIPEI, 21 Mac (Reuters) – Agensi keselamatan tertinggi Taiwan hari ini berkata langkah China untuk menjalin hubungan diplomatik dengan salah satu bekas sekutu pulau itu iaitu, dari Afrika bertujuan untuk memberi tekanan ke atas presiden wanita yang baru dilantik, Tsai Ing-wen yang telah ’mengikut’ sebelum perlantikannya pada 20 Mei.

China menyambung semula hubungan dengan negeri kecil barat Afrika, Gambia minggu lalu, yang menamatkan kedamaian sementara diplomatik tidak rasmi antara China dan Taiwan ekoran kemenangan besar Tsai dan parti pro-kemerdekaan beliau, Parti Progresif Demokratik dalam pilihan raya presiden dan parlimen.

Gambia adalah salah sebuah dari satu-satunya beberapa negara Afrika, berserta Burkino Faso, Swaziland dan Sao Tome dan Principe, untuk mengiktiraf Taiwan, yang dianggap China sebagai wilayah tidak terkawal yang akan diambil secara paksa jika perlu. China dan Taiwan selama bertahun-tahun cuba menceroboh sekutu-sekutu antara satu sama lain, kerap membayangkan pakej bantuan di hadapan para pemimpin negara-negara sedang membangun.

Hari ini, Biro Keselamatan Kebangsaan Taiwan, yang selalunya berahsia berkata dalam satu laporan yang dikemukakan kepada parlimen, hubungan pulau itu dengan beberapa sekutu-sekutu diplomatiknya yang masih ada berisiko dijejaskan oleh pakej bantuan kewangan dari China.

“Amaran terhadap kerajaan baru kami penuh dengan maksud,” lapor biro itu. “Ia berniat memberi tekanan ke atas presiden yang baru dilantik, Tsai Ing-wen supaya memberi respons dalam ucapan perlantikannya pada 20 Mei dalam cara yang mengikut jangkaan China,” menurut biro itu.

Tsai berkata dalam temu bual yang disiarkan hari ini oleh salah sebuah akhbar harian terbesar Taiwan, China Times bahawa kedua belah pihak seharusnya menunjukkan keinginan baik dalam tempoh sebelum beliau mengangkat sumpah.

“Meskipun luahan muhibah, harapan ialah untuk membina asas kepercayaan,” kata Tsai lagi. Beliau berkata menerusi seorang jurucakap minggu lalu, beliau berharap kes Gambia bukan ‘langkah sasaran’ oleh China.