Hubungan tentera AS-Turki masih baik

WASHINGTON, 12 Okt – Pasukan tentera Turki dan Turki terus bekerjasama dengan baik, kata Setiausaha Pertahanan Jim Mattis pada Rabu di tengah-tengah ketegangan diplomatik di antara dua rakan NATO itu.

“Kami mengekalkan kerjasama yang sangat rapat, komunikasi yang sangat rapat, interaksi dan integrasi ketenteraan dan integrasi tidak terjejas oleh ini,” kata Mattis kepada wartawan ketika dia pergi ke markas ketenteraan di Florida.

“Kami melakukan kerja yang baik dengan mereka, tentera ke tentera,” tegasnya.

Ketegangan diplomatik itu berlaku minggu lalu ketika Turki menahan seorang pekerja Turki dari konsulat Amerika kerana disyaki mempunyai hubungan dengan kelompok yang dipersalahkan atas rampasan gagal tahun lepas. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat menghentikan mengeluarkan visa bukan imigran di Turki, mendorong misi Turki di Amerika Syarikat untuk membuat langkah tersebut.

Menteri Luar Turki Mevlut Cavusoglu bercakap melalui telefon dengan Setiausaha Negara AS Rex Tillerson pada hari Rabu untuk membincangkan penggantungan balas perkhidmatan visa – perbualan pertama mereka sejak letusan salah satu krisis terburuk antara Washington dan Ankara bertahun-tahun.

Semasa perbualan itu, Tillerson berkata Turki perlu mengemukakan bukti tuduhan terhadap pekerja konsulat itu, kata jurucakap Jabatan Negara Heather Nauert. Pada hari Selasa, jurucakap Pentagon berkata barisan itu tidak menjejaskan NATO atau hubungan ketenteraan AS dengan Turki.

Amerika Syarikat bergantung banyak kepada pangkalan udara di Incirlik di selatan Turki untuk melancarkan serangan udara terhadap kumpulan IS di negara jiran Syria dan Iraq. – AFP