Hujan lebat b...

Hujan lebat banjiri lombong Vietnam, cetus kebimbangan pencemaran

HANOI, 31 Julai (Reuters) – Hujan lebat di utara Vietnam telah membunuh 17 orang dan membanjiri lombong batu arang, mengakibatkan kebimbangan di kalangan ahli alam sekitar tentang pencemaran terhadap komuniti tempatan dan perairan di sebuah tempat terkenal dengan tarikan pelancong, Teluk Halong.

Enam hari hujan turun di wilayah Quang Ninh telah memindahkan beribu orang, dengan rumah dan jalan-jalan ditenggelami air banjir yang kumpulan alam sekitar mengatakan telah dipenuhi dengan habuk batu arang yang berpotensi berbahaya.

Teluk Halong yang terkenal dengan kampung terapungnya, kaya dengan gua dan batu kapur berwarna hijau, merupakan tapak Warisan Dunia UNESCO yang dikunjungi oleh berjuta-juta pelancong setiap tahun. Ramai yang mengadakan lawatan menggunakan bot selama beberapa hari dan sering berenang di perairannya.

Rantau itu juga menjadi sumber utama batu arang, beribu-ribu tan telah dihanyutkan semasa banjir, menurut firma perlombongan utama negara itu, Vietnam National Coal milik kerajaan dan Syarikat Industri Mineral (Vinacomin).

Kerosakan sejauh ini dianggarkan sekitar 2 trilion dong ($91.7 juta), separuh menjejaskan, menurut laman web berita kerajaan, yang tidak merujuk sebarang ancaman pencemaran.

Pengerusi Vinacomin dipetik oleh laman web firma itu sebagai berkata operasi di kebanyakan lombong batu arangnya telah digantung sementara.

Hujan lebat sepertinya akan berterusan sehingga Isnin dan berlanjutan ke wilayah utara lain, menurut pusat cuaca negara.