Hujan lebat d...

Hujan lebat di Pakistan ragut 42 nyawa

ISLAMABAD, 14 Mac (AFP) – Angka kematian akibat hujan lebat yang melanda Pakistan sejak lima hari lalu telah meningkat kepada 42 orang, kata pihak berkuasa hari ini, yang diakibatkan oleh bumbung runtuh.

Selain daripada kematian, 70 kecederaan dilaporkan dan 75 rumah rosak, kata satu kenyataan oleh Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Negara.

Hujan bermula lewat Khamis lalu di seluruh negara, yang mana barat daya wilayah Baluchistan dan barat laut Khyber Pakhtunkhwa terjejas teruk akibat hujan lebat tersebut.

Pembinaan kawasan rumah yang usang, terutamanya di kawasan luar bandar, adalah kawasan yang paling mudah terdedah kepada runtuhan semasa hujan lebat musim bunga.

Angka kematian akibat kejatuhan lombong arang batu di barat laut Pakistan meningkat kepada tujuh, dengan 10 cedera.

Pegawai berkata, penyelamat di lombong pergunungan daerah puak Orakzai yang terpencil berakhir pagi hari ini selepas 16 orang telah diselamatkan.

“Operasi menyelamat telah berakhir dan kami menemui tujuh orang mati, 10 cedera manakala 16 yang lain berjaya diselamatkan dari lombong,” Zubair Khan, seorang pegawai tinggi kerajaan di daerah itu memberitahu kepada AFP.

Lebih daripada 30 pelombong terperangkap selepas keruntuhan berlaku di tengah-tengah hujan lebat kelmarin.