Hukuman mati ...

Hukuman mati banduan guna dadah – AS

WASHINGTON, 15 Julai – Negara Amerika Syarikat (AS) Missouri menjalankan hukuman mati ke atas seorang banduan kelmarin, hukuman pertama yang dijalankan sejak Mahkamah Agung negara menyokong penggunaan suntikan dadah maut yang dipertandingkan.

Pada 19:41 waktu setempat, David Zink diumumkan mati oleh suntikan maut di Bonne Terre, Missouri, menurut jurucakap penjara Mike O’Connell.

Zink, 55, telah dihukum bunuh atas kesalahan merogol dan membunuh seorang wanita muda yang diculiknya selepas kemalangan kereta pada Julai 2001. Rayuan Zink tidak berjaya bagi menangguhkan hukuman matinya.

Pelaksanaan itu adalah yang pertama sejak Mahkamah Agung AS memberikan lampu hijau pada Jun untuk menggunakan sedatif kontroversi dalam suntikan maut selepas satu lagi dadah menjadi terhad.

Dalam rundingan 5-4, mahkamah mengambil keputusan bahawa plaintif gagal untuk menunjukkan dadah midazolam yang digunakan dalam suntikan maut mempunyai risiko besar menyebabkan kesakitan yang teruk.

Dadah tersebut telah digunakan dalam beberapa pembunuhan yang gagal, di mana banduan kelihatan menderita untuk jangka waktu yang lama sebelum mati.

Zink merupakan banduan ke-18 yang akan dihukum mati tahun ini di AS, menurut Pusat Maklumat Kematian Penalti. Satu lagi hukuman dijadualkan pada hari Khamis di Texas. – AFP