Hukuman mati ...

Hukuman mati paling tinggi sejak tahun 1989

LONDON, 6 April – Jumlah hukuman mati di seluruh dunia meningkat sebanyak lebih daripada 50 peratus tahun lepas kepada sekurang-kurangnya 1634, angka tertinggi dicatatkan sejak tahun 1989, Amnesty International berkata hari ini.

lonjakan ini sebahagian besarnya berlaku di Iran, Pakistan dan Arab Saudi, pertubuhan hak asasi manusia berpangkalan di London berkata dalam laporan tahunannya dalam hukuman penjara seumur hidup dan hukuman mati di seluruh dunia.

Angka 1634 itu tidak termasuk China, yang dipercayai telah membunuh beribu-ribu rakyatnya sendiri. Data hukuman mati adalah ’dianggap sebagai rahsia negara’ oleh Beijing, Amnesty berkata. Hukuman mati direkodkan meningkat sebanyak 54 peratus berbanding 2014 sebanyak 1,061. Beberapa 89 peratus daripada hukuman itu telah dijalankan oleh Iran, Pakistan dan Arab Saudi sahaja.

Pakistan menarik balik enam tahun penangguhannya dalam hukuman mati tersebut berikutan serangan sekolah Peshawar pada Disember 2014. Ia telah menjalankan hukuman mati seramai 326 orang pada 2015, manakala Arab Saudi meletakkan 158 orang hukuman mati.

Pelaksanaan hukuman mati Iran telah dilakukan kepada sekurang-kurangnya 977 orang. Manakala Fiji, Madagascar, Republik Congo dan Suriname memansuhkan sepenuhnya hukuman mati pada 2015, menjadikan jumlah bilangan negara dalam pelaksanaannya kepada 102 orang. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA