Hukuman penja...

Hukuman penjara seumur hidup Morsi dibatalkan

KAHERAH, 22 Nov – Sebuah mahkamah rayuan Mesir hari ini membatalkan salah satu daripada dua hukuman penjara seumur hidup yang diberikan kepada Mohamed Morsi sejak penggulingan beliau pada tahun 2013, dalam rayuan kemenangan kedua bagi bekas presiden itu.

Peguam Morsi dan sumber kehakiman mengesahkan keputusan tersebut daripada Court of Cassation, pihak berkuasa kehakiman tertinggi di Mesir.

Mahkamah mengarahkan perbicaraan semula dalam kes itu, peguam Morsi Abdel Moneim Abdel Maqsoud memberitahu kepada AFP, sambil menambah: “Keputusan itu penuh dengan kelemahan undang-undang.”

Keputusan itu juga membatalkan penahanan terhadap beberapa pegawai Muslim Brotherhood bersama dengan Morsi atas tuduhan mengintip untuk Iran dan kumpulan militan Palestin Hamas, kata Abdel Maqsoud.

Keputusan itu kemenangan undang-undang terkini bagi beliau yang berusia 65 tahun, yang telah disabitkan dan dihukum dalam semua kes terhadap beliau sejak dipecat daripada jawatan pada tahun 2013.

Gambar fail 2 Jun 2015 menunjukkan reaksi Mohamed Morsi semasa beliau menghadiri perbicaraannya di akademi polis di pinggir ibu negara Kaherah. – AFP
Gambar fail 2 Jun 2015 menunjukkan reaksi Mohamed Morsi semasa beliau menghadiri perbicaraannya di akademi polis di pinggir ibu negara Kaherah. – AFP

Morsi adalah pemimpin pertama Mesir yang dipilih secara bebas, mengambil kuasa selepas kebangkitan 2011 yang menggulingkan orang kuat lama, Hosni Mubarak.

Tindakan keras ke atas Muslim Brotherhood Morsi diikuti dengan pergerakan yang disenarai hitam, beratus-ratus penyokongnya terbunuh dan beribu-ribu dipenjara atau dihukum mati.

Mahkamah yang mengendalikan kes-kes terhadap Morsi dan penyokongnya, kebanyakannya telah disabitkan selepas perbicaraan besar-besaran yang hanya berlaku beberapa hari, telah menarik kritikan daripada kerajaan Barat, kumpulan hak asasi manusia dan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang menyifatkan perbicaraan sebagai “pernah berlaku sebelum ini” dalam sejarah baru-baru ini.

Minggu lalu Court of Cassation juga membatalkan hukuman mati yang dijatuhkan terhadap Morsi atas tuduhan mengambil bahagian dalam keganasan terhadap anggota polis semasa pemberontakan 2011 menentang Mubarak. – AFP